Hlavní obsah

Porsche koupilo podíl v automobilce Rimac kvůli elektromobilům

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkým automobilkám dochází dech. Malé firmičky o pár lidech dokážou vymyslet rychleji a efektivněji to, co nevymyslí celé mezinárodní týmy v korporátu. A tak Porsche kupuje podíl v automobilce Rimac.

Foto: Rimac Automobili

Rimac Concept One

Článek

Rimac není žádná velká firma. Její historie se nepočítá na desetiletí, ale odborníci na elektroniku už udělali tolik zajímavých věcí, že jejich elektromotory, řídící jednotky nebo i infotainmenty už nakupují automobilky věhlasných jmen.

Jenže pak Rimac nabídl první elektrický supersport Concept_One, který zpopelnil Richard Hammond v automobilovém pořadu The Grand Tour a rázem věděl celý svět, že takováhle firmička dokáže postavit elektromobil, který dokáže rozhodit svým výkonem i takového supersporty otrkaného profesionála, jakým Hammond bezesporu je. A vzápětí přišel Concept_Two s výkonem 1408 kW. A to už nedá spát žádnému konstruktérovi z koncernu Volkswagen, kde úpěnlivě hledají to, čím nakrmit elektrický Porsche Taycan a další vozy. Vždyť tohle auto by mohlo udělat i z jakéhokoli Lamborghini statistu na jakékoli trati.

Foto: Rimac Automobili

Rimac C_Two

Proto koncernu Volkswagen nezbylo, než Rimac nějak ovládnout. Tedy zatím jen část (10 %), ale nemusíme být zrovna thébskými věštci, abychom neviděli v budoucnosti mnohem vyšší podíl. Navíc i s tímhle podílem budou moct mluvit do toho, komu se prodají elektromotory. Takže třeba Koenigsegg se může dost strachovat, jestli bude mít co strkat do svých aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám