Hlavní obsah

Porsche chce víc ovládat VW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce sportovních automobilů Porsche požádal německé antimonopolní úřady o svolení ke zvýšení podílu v automobilce Volkswagen na 25,1 procenta ze současných 21,2 procenta. Oznámila to firma, které by toto zvýšení podílu umožnilo blokovat některá rozhodnutí valné hromady akcionářů Volkswagenu.

Článek

"Společnost očekává rychlé schválení tohoto plánu ze strany antimonopolních úřadů. Jakmile se tak stane, bude moci Porsche provést plánované zvýšení podílu," uvedla firma. Upozornila však, že se ještě nerozhodla, kdy tento krok učiní.

Automobilka Porsche se v loňském roce stala největším akcionářem skupiny Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto. Převzetím opce na nákup dalších akcií navíc naznačila, že hodlá ve zvyšování podílu ve VW pokračovat.

Podíl ve Volkswagenu má podle společnosti Porsche zajistit stabilní vztahy mezi oběma podniky. Porsche je podnikatelským partnerem VW, s nímž například vyvíjí hybridní technologie a vyrábí svůj model Cayenne. Právě ten je důvodem, proč dokáže Porsche převzít velký balík akcií automobilky Volkswagen.

Porsche se daří díky úspěšnému prodeji vozu Cayenne

Cayenne je velmi úspěšný vůz, jehož prodej předčil očekávání. Výroba leckdy nestačí a i přes neustálé zapírání zástupců firmy je veřejným tajemstvím, že továrna na Slovensku vyrábějící Volkswageny Touareg vypomáhá při výrobě luxusních terénních Porsche.

Právě Porsche Cayenne představené na přelomu let 2002 a 2003 vyhouplo cenu akcií firmy nad historické maximum. Zisky byly tak vysoké, že se ekonomická situace značky vylepšila tak, že Porsche mohlo investovat do dalších výrobních kapacit a také převzít kontrolu nad částí VW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám