Hlavní obsah

Policie chystá další plošné měření rychlosti. Lidé mohou pomoci vybírat místa

Další ročník Speed Marathonu, celodenního plošného měření rychlosti na českých silnicích, by se měl konat v dubnu letošního roku. Veřejnost může policii dát tipy na místa, kde by chtěla vidět příslušníky s radarem.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti. Ilustrační foto

Článek

Lidé se mohou zapojit do výběru rizikových míst na českých silnicích, kde řidiči překračují povolenou rychlost jízdy. Tipy mohou do konce února zapisovat na internetové stránce akce Speed Marathon. Policie to uvedla na webu. Podle mluvčí policejního prezidia Hany Rubášové se policisté na kontrolu rychlosti zaměří zřejmě v dubnu.

Při Speed Marathonu se policisté zaměří na základě analýz a vlastních vytipovaných lokalit na celodenní měření rychlosti. Uvítají ale i tipy od občanů. Cílem těchto preventivních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na silnicích.

Policie měří v Česku rychlost. Před školami však ráno žádné hlídky nebyly

Krimi

Vliv lpění na dodržování plošných rychlostních limitů na nehodovost je nicméně přinejmenším sporný. Překročení nejvyšší dovolené rychlosti v policejních statistikách nejčastějších příčin dopravních nehod nenajdete.

Mezi nejčetnějšími nebo nejtragičtějšími příčinami nehod je od roku 2009 vždy nepozornost a nějaká forma jízdy nepřiměřenou rychlostí. Jenže přiměřená rychlost se neřídí žádným plošným limitem, nýbrž aktuální situací na silnici, počasím, vlastnostmi vozidla či nákladu a schopnostmi řidiče. Proto se z principu věci nedá její dodržování změřit radarem, ovšem překročení nejvyšší dovolené rychlosti ano a je to snadným „výdělkem”.

Minulý rok policisté kontrolovali dodržování rychlosti na silnicích v pátek 14. srpna. Více než 600 policistů bylo na 900 místech a při kontrole 5300 aut zjistili 2281 dopravních přestupků. Povolenou rychlost jízdy porušilo 1740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných. O stanovištích a celé akci byli řidiči předem informováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám