Hlavní obsah

Pokuta, nebo přestávka? Estonská policie zkouší nový přístup

Estonská policie dává řidičům, kteří překročili rychlost, na výběr - buď zaplatí pokutu, anebo si dají přestávku. Tento projekt chce najít nejefektivnější způsob, jak přimět přestupce, aby změnili své chování. Zatím je v testovací fázi na jedné silnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti. Ilustrační foto

Článek

Někteří řidiči se drží nejvyšší dovolené rychlosti jako písma svatého, jiní je berou spíš jako doporučení, další limity překračují, protože spěchají. Těm posledním se nebude líbit přístup, který zkouší policie v Estonsku - místo pokuty je na nějakou dobu odstaví.

Doslova - přichycený přestupce buď zaplatí pokutu, anebo několik desítek minut stojí u krajnice. Pokud překročil rychlost o nejvýše 20 km/h, u krajnice čeká 45 minut, pokud o 21-40 km/h, pauza je šedesátiminutová, uvádí estonský vládní zpravodajský web ERR. Možnost výběru mají ale jen ti, kteří dosud nemají záznam o žádném přestupku.

Změny v dopravě: vyšší rychlost na dálnicích, ale i tvrdší postihy

Domácí

Tento nový přístup je zatím ve zkušební fázi, a to na silnici mezi městy Tallin a Rapla. „Je to součástí inovativního projektu, který cílí na nalezení nových efektivních metod, jak zlepšit bezpečnost na silnicích,” říká Elari Kasemets z estonské policie.

„Zjišťujeme, jak přestupci vnímají pokutu a dopad ztraceného času. Z rozhovorů s motoristy víme, že někteří lidé považuji konverzaci s policistou a čas za efektivnější, než pokutu,” pokračuje Kasemets.

První český tunel umožní jízdu až stokilometrovou rychlostí

AutoMoto

„Budeme sbírat informace o důvodech, proč lidé překračují rychlost, a analyzovat dopad různých zakročení, abychom našli efektivní řešení, protože cílem je, aby přestupci skutečně změnili své chování, nikoliv je trestat, aby byli potrestáni,” uzavírá.

Peněžní pokuty za překročení dovolené rychlosti se v Estonsku vypočítávají pro každý případ zvlášť. Počet kilometrů v hodině nad limit je vynásoben třemi a výsledek je výše pokuty. Za překročení o 10 km/h tedy řidič zaplatí 30 eur, tj. aktuálním kurzem 775 korun. Stejně jako u nás, v obcích je v Estonsku dovoleno jezdit 50 km/h a mimo ně 90 km/h.

Anketa

Je „přestávka” za překročení limitu dobrý nápad?
Určitě ano
83,2 %
Asi ano
7 %
Nejsem si jist/a
3,9 %
Asi ne
2 %
Určitě ne
3,9 %
Celkem hlasovalo 647 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám