Hlavní obsah

Po levné výrobě i levný vývoj. Stellantis najímá inženýry v Brazílii nebo Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inženýr pracující v Brazílii, Indii či Maroku může stát firmu zlomek toho, co stejný člověk v Americe či západní Evropě. Stellantis chce tedy v zemích s nižšími mzdami auta i vyvíjet.

Foto: Stellantis

Inovované dodávky Stellantis (Ilustrační foto)

Článek

Automobilky běžně vyrábí auta v zemích, kde je levná pracovní síla, aby ušetřily. Jedním z efektů je například i nižší prodejní cena vozu, jak ukázala kauza Alfy Romeo Milano/Junior. Zpráva agentury Bloomberg nyní uvádí, že koncern Stellantis chce v zemích s levnější pracovní silou auta i vyvíjet.

Najímá inženýry a vývojáře v zemích, jako je Brazílie, Indie či Maroko, kde na jednoho vysoce kvalifikovaného pracovníka budou roční mzdové náklady v přepočtu zhruba 1,23 milionu korun. Ve Spojených státech či západní Evropě by pracovník na stejné pozici stál firmu ročně 3,5-4,7 milionu korun.

Automobilka to nepopírá. „Když přijde na zlepšování disciplíny nákladů, vždycky je potenciál,“ řekla agentuře finanční šéfka Stellantisu Natalie Knightová. „Budeme pokračovat v optimalizaci mzdových nákladů. Je to něco, co je důležité jak u vysoce kvalifikovaných pracovníků, tak do menší míry i u dělnických míst,“ dodala.

Stellantis ve Spojených státech v březnu snížil počet svých zaměstnanců o 400 lidí. Naopak plánuje nabrat dalších 500 v Brazílii, kde už jich má čtyři tisíce. To vše ve snaze zlevnit svá auta pro efektivnější boj s čínskými značkami, které se rozmáhají po celém světě.

Skupina Stellantis vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze dala dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Lancia, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla, říká analýza

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám