Hlavní obsah

Ostravští studenti renovují historické motocykly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už čtyři roky funguje na Fakultě strojní Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) restaurátorská dílna. Pedagogové v ní se studenty restaurují historické motocykly. Vedoucím dílny je čtyřiatřicetiletý Lukáš Kudrna z Orlové na Karvinsku, který měl k technice a strojům blízko už v dětství.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Lukáš Kudrna představuje poslední zrenovovanou motorku - ČZ 150c z roku 1950.

Článek

„Vystudoval jsem na VŠB-TUO nejprve bakalářské, pak navazující magisterské studium a nyní dokončuji doktorát. Moje zaměření je konstrukce výrobních strojů a zařízení,“ svěřil se Právu Lukáš Kudrna s tím, že společně s dalšími kolegy a studenty se stará i o restaurátorskou dílnu.

Rybičkova sbírka

„Opravujeme motocykly ze sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který svých zhruba 40 strojů věnoval Moravskoslezskému kraji. Začali jsme v roce 2019 a každý rok zrenovujeme jeden exponát, teď už jsou to tedy čtyři motocykly. Ty jsou pak vystaveny v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici,“ vysvětlil vysokoškolský pedagog.

Každou motorku, na které v dílně pracují, přiřadí jednomu studentovi. „Ten si na ní udělá závěrečnou práci, ať už bakalářskou, či diplomovou. Využíváme studentů z oboru technická diagnostika, provoz a opravy, další specializaci chystáme,“ upřesnil vedoucí dílny.

Renovaci zatím poslední historické motorky zde po pěti měsících dokončili v březnu. „Je to motocykl československé výroby značky ČZ 150c z roku 1950. Vyráběla ho Česká zbrojovka Strakonice v letech 1950 až 1953 a patřil k velmi oblíbeným, lehkým a spolehlivým strojům. Bylo jich vyrobeno na 100 tisíc kusů,“ uvedl Kudrna s tím, že na motorce ještě budou muset být provedeny nějaké zkušební jízdy a pak zamíří do kopřivnického muzea.

Na řadě je další motocykl

„V depozitáři tam na nás čekají další motocykly. Teď budeme se studenty renovovat další československou motorku, a to značky Jawa 500 OHV, vyráběnou v letech 1929 až 1933. Lidově se jí říkalo rumpál,“ usmíval se učitel, který dbá na to, aby byly u strojů zachovány původní povrchové úpravy.

„Je jasné, že to nikdy neuděláme stejně jako naši předkové, ale snažíme se. Někdy máme problémy sehnat náhradní díly, například byl problém u amerického stroje Indian Scout 37. Tam nám situaci ztěžovala i epidemie covidu-19,“ zavzpomínal vedoucí dílny, který se už těší na další práci se studenty.

Devátá studentská škodovka bude obytným elektromobilem

AutoMoto

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum nákladních automobilů Tatra Kopřivnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám