Hlavní obsah

„Děda Sprint“ projížděl v Itálii mýtnými branami za cizími auty. Dluží přes 90 tisíc

Osmdesátiletému Italovi hrozí, že půjde před soud poté, co se dva roky vyhýbal placení dálničních poplatků v celkové hodnotě 4000 eur (94 118 Kč). Podařilo se mu to tak, že vždy jezdil těsně za vozidly v pruhu vyhrazeném pro zákazníky s předplaceným mýtným a projel bránou dříve, než se spustila závora.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmdesátiletý Mario, přezdívaný „Nonno Sprint“ (Děda Sprint), ve svém Fiatu Punto dva roky cestoval po italských dálnicích, aniž zaplatil jediné euro, informuje list The Guardian. Argumentoval tím, že poplatky jsou příliš vysoké a nestojí za to, aby jimi platil za špatné služby, uvedl deník Corriere della Sera.

Muž, který žije v domově důchodců ve Fiuggi v Laziu, se díky taktice zařazení se za řidiče s předplaceným mýtným dostával na dálnice i z nich. Nakonec byl dopaden, když se pracovníkům dálniční společnosti Autostrade podařilo identifikovat vozidlo Fiat Punto a vystopovat jeho vlastníka poté, co dali dohromady záběry z bezpečnostních kamer u každé z bran, kterými projížděl.

Společnost zjistila, že Mario se na svých cestách vydal mimo jiné do Říma a Neapole. Hrozí mu, že pokud nezaplatí dlužnou částku 4000 eur, půjde před soud kvůli obvinění z podvodu, ale odmítá to udělat.

„Nebudu platit. Dálnice je veřejná služba, nemohou vybírat mýtné. Nehledě na to, že sazby jsou příliš vysoké na nabízenou službu,“ řekl Mario svému právníkovi podle listu Corriere della Sera.

Mario svému právníkovi také údajně řekl, že kvůli nudě v domově důchodců jezdí v noci. „Ostatní obyvatelé chodili spát v určitou hodinu, a co jsem měl dělat já? Nedokázal jsem zůstat uvnitř celý den.“ Cestování bylo vždy jeho vášní. „Otevírá mi to srdce. Rád jezdím na nová místa, a dokud budu moci, budu v tom pokračovat,“ dodal.

Japonci připravují pruhy vyčleněné pro autonomní kamiony

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám