Hlavní obsah

Opel přejde od roku 2028 na elektromobily, chystá návrat manty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opel oživí klasický název Manta pro nový bateriový elektrický vůz, který se začne prodávat v polovině desetiletí v rámci úplné transformace na elektromobily.

Foto: Opel

Opel Manta GSe ElektroMOD

Článek

Šéf Opelu Michael Lohscheller načrtl plán, podle kterého Opel – včetně britské společnosti Vauxhall – bude v Evropě do roku 2028 nabízet pouze elektromobily. Během akce EV Day 2021, která se konala v mateřské firmě Stellantis, také automobilový gigant načrtl investici do elektrifikace ve výši 30 miliard eur.

Lohscheller rovněž potvrdil oživení modelu Manta. „Opel do poloviny desetiletí znovu objeví model Manta a na trh přinese velmi emotivní vůz, který nadchne naše zákazníky.”

Ve své původní podobě představoval kupé s pohonem zadních kol. Zatím není jasné, jestli se sériový vůz bude držet nedávného restomodu elektrické manty, nebo zda půjde jinou cestou. Spekulace hovoří i o kupé-SUV.

Opel Manta GSe nabízí moderní auto ve starém kabátě. Bohužel ne zákazníkům

AutoMoto

O automobilu nebyly zveřejněny žádné další podrobnosti, bude ale používat jednu ze čtyř modulárních platforem Stellantis pro elektromobily. Je pravděpodobné, že bude používat buď platformu STLA Medium, nebo STLA Large, určenou pro prémiové vozy a vozy s výkonem všech kol. Obě platformy jsou navrženy tak, aby pojaly různé výkony a umožňovaly pohon předních, zadních a všech kol.

Manta A první generace byla uvedena na trh v roce 1970 jako rival pro Ford Capri a byla založena na sedanu Ascona. Název pochází z konceptu Manta Ray, na kterém byl založen, a který také ovlivnil Chevrolet Corvette C3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám