Hlavní obsah

Odvaha, nebo hloupost? Američan vyjel na dálnici s elektrokoloběžkou

Na chodnících či v ulicích města dnes člověk potká elektrokoloběžku každou chvíli. Řidič v Dallasu ovšem potkal takový stroj i na dálnici a jeho jezdec nevypadal, že by tam skončil omylem.

Foto: Profimedia.cz

Elektrokoloběžky jsou městská, nikoliv dálniční přibližovadla. (Ilustrační foto)

Článek

Elektrické koloběžky se v poslední době rozmohly nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech, jak ukazuje video z Texasu. A někteří uživatelé se s nimi neváhají vydat na dálnici, jak ukazuje video z 22. července z dálnice I-35E v texaském Dallasu.

Neznámého jezdce tam vidíme nikoliv v odstavném pruhu, nýbrž úplně vlevo, tedy v nejrychlejším pruhu. Hustým provozem se proplétá doprava, a nutno říci, úspěšně - podaří se mu překonat všech šest pruhů, aniž by ho srazilo nějaké auto.

Josh Weatherl, autor videa, pro web The Independent uvedl, že jezdec na koloběžce dával pozor, aby žádnému autu nevjel do cesty. „Pokud bych měl hádat, řekl bych, že to byla jeho normální cesta do práce,” řekl Weatherl webu Fox News.

Riziko ale není zas tak malé. V hustém provozu se nejeden řidič může nudit a vzít do ruky telefon - a koloběžku před sebou na dálnici vážně nikdo nečeká.

Nelegální v Dallasu i v Praze

Podle webu města Dallas je to nejen nebezpečné, ale navíc nelegální - elektrické koloběžky tam smějí na silnice, na nichž je rychlostní limit 35 mph (56 km/h) nebo méně. Na dálnici I-35E je limit 70 mph, tedy 113 km/h.

Dovolené to není ani v Česku; cyklistům je jízda po dálnici a silnici pro motorová vozidla u nás zakázána a jezdec na koloběžce je zákonem považován za cyklistu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Jezdíte na elektrokoloběžkách?
Ano, často
13,7 %
Ano, občas
4,4 %
Jen zřídka
2,2 %
Vůbec ne
79,7 %
Celkem hlasovalo 366 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám