Hlavní obsah

Nová technologie vidí překážku dřív, než k ní auto přijede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologický pokrok by mohl ještě více zvýšit bezpečnost automobilů. Nový vynález by mohl pomocí komunikace mezi automobily umožnit vidět nebezpečí ještě dřív, než k němu auto dojede.

Foto: Kevin Swank, ČTK/AP

K podobným situacím by s novou technologií docházet nemuselo.

Článek

Představte si situaci, kterou jistě každý znáte. Jedete v koloně a najednou auto před vámi prudce vybočí. Vyhne se díře v silnici. Ale vy, jelikož jste neměli dost času zareagovat, tou dírou přímo projedete. Takové a podobné problémy by mohla řešit nová technologie, kterou si nechal nyní patentovat Google v rámci svých autonomních vozidel.

Jde o to, že auta by měla mít několik kamer a radarových čidel, které by snímaly okolí. Pokud by objevily nějaké nebezpečí, vytvořily by informační paket, který by pustily do éteru okolním vozidlům. Ty by tak zachytily informaci o nebezpečí dřív, než by k němu dojely.

Celý systém samozřejmě předpokládá velký rozmach podobných čidel, ale v rámci autonomních vozů bude jednou, dá se říct, nezbytný.

Systém by mohl přenášet data jen na krátkou vzdálenost, a tedy v takovém množství, že by se mohla i z nich vytvářet virtuální mapa třeba na head-up displeji aut. Řidič by tak viděl výše popsanou díru v silnici už před jedoucím vozidlem, jako kdyby se díval kupředu rentgenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám