Hlavní obsah

Nizozemský vůz vyhrál závody slunečních automobilů

SYDNEY

Nizozemský tým vyhrál osmý ročník závodů solárních automobilů, který se konal v Austrálii. Na vzdálenosti 3021 kilometrů porazil nizozemský vůz Nuna 3 celkem 21 soupeřů a podle prvních údajů se zdá, že dokonce překonal svůj dva roky starý rekord 30 hodin a 54 minut na téže trati, píše agentura Reuters.

Článek

Ředitel závodu Chris Selwood vítězství nizozemského týmu potvrdil, s tím, že vítězný čas zatím není oficiálně ověřený, ale už nyní se zdá, že rekord trati byl překonán. "Je to skvělé, je to fantastické," prohlásila členka vítězného týmu Anne-Marie Rasschaertová.

Světový solární pohár (WSC) byl odstartován v pondělí v severoaustralském Darwinu a trasa vedla do Adelaide na jihu země. Nizozemský tým Nuon Solar Team byl favoritem, na této trati triumfoval už potřetí. Nejlepší vozidla mají průměrnou rychlost kolem 90 kilometrů v hodině.

Závod, který každoročně přiláká soutěžní vozy z celého světa, je považován za testovací prostor pro výkonnost solárních technologií. WSC se poprvé konal už v roce 1987, kdy vznikl ve snaze podpořit výzkum sluneční energie pro dopravu budoucnosti.

Vítězem prvního ročníku se stalo vozidlo Sunraycer americké společnosti General Motors, které jezdilo průměrnou rychlostí téměř 67 kilometrů v hodině. Všechny automobily jedou za denního světla a pak tak dlouho do noci, dokud vydrží jejich sluncem napájené solární články.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám