Hlavní obsah

Nejrychlejší Aston Martin - Vanquish S V12

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PAŘÍŽ

V Paříži si světovou premiéru odbyl i nejrychlejší sériový Aston Martin. Vlajková loď automobilky model Vanquish s šestilitrovým dvanáctiválcem pod kapotou dosáhne maximální rychlosti 321 km/hod.

Foto: Vratislav Konečný

Lapidáruum Braunových soch

Článek

 "Poslední Vanquish S není jen nejrychlejší Aston Martin všech dob, nabízí také nejlepší jízdní vlastnosti," pěl chválu na nový automobil předseda představenstva automobilky Ulrich Bez. Exteriér nového Vanqushe nedoznal velkých úprav. Vývojáři se omezili pouze na minimální změny, které však dokreslují charakter výkonného vozu a zlepšují jízdní vlastnosti.

Úpravy motoru zahrnují mimo jiné zcela nové hlavy válců s vylepšenými sacími kanály a spalovacími komorami. Dvanáctiválec se čtyřmi ventily na válec disponuje výkonem 388 kW (520 koní) při 7000 otáčkách za minutu. Maximální točivý moment se tím dostal na 577 Nm při 5800 otáčkách.

Se zvýšením výkonu musely být upraveny i brzdy. Průměr předních disků byl zvětšen z 355 mm na 378 mm. Rozměr zadních zůstal nezměněn na 330 mm, avšak jsou o 2 mm širší. "Vanquish S V12 je kombinací nejmodernějších technologií a ruční dovednosti," řekl Bez. Vanquish byl poprvé představen před třemi lety a za tu dobu bylo vyrobeno 1500 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám