Hlavní obsah

Nástupcem Citroënu XM bude koncept C6

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skalní fanoušci vozů s dvojitým šípem na kapotě se v roce 1999 zaradovali, že se dočkají náhrady zastaralého modelu Citroën XM. Francouzská automobilka totiž toho roku na autosalónu v Ženevě představila vizi luxusního automobilu C6 Lignage. Podle serveru Auto Express se však nového vozu řidiči nedočkají dříve než na podzim 2005.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Podle serveru Auto Express to uvedli představitelé automobilky s tím, že nový model bude vycházet ze studie C6. Server uvádí, že jedním z možných důvodů této časové prodlevy je fakt, že rivalové Renault a Peugeot neuspěli se svými modely Vel Satis a 607 v soupeření s německými značkami. "Vůz bude postaven na platformě C5, což nám umožní udržet nízkou výrobní cenu," uvedl podle serveru mluvčí automobilky.

:. PLAKÁT 1. stáhněte si plakát 800x400

Citroën s velkým pohodlím

Studii C6 Lignage připravilo vlastní konstrukční středisko Citroënu. Je odrazem hledání mimořádných jízdních i užitných vlastností a zároveň reakcí na stále větší nároky uživatelů takových typů osobních aut. Vůz je dlouhý 4920, široký 1890 a vysoký 1440 mm. Z profilu odhaluje snahu tvůrců o dosažení co nejlepší aerodynamiky. Aerodynamický styl, postřehnutelný i v těch nejmenších detailech, přispívá též ke snížení spotřeby, a tudíž zcela přirozeně ke snížení zplodin ve výfukových plynech. Z tohoto důvodu jsou také běžná zpětná zrcátka nahrazena kamerami, stěrače jsou skryty a maska chladiče má pohyblivé elektronicky ovládané lamely v závislosti na rychlosti vozu.

:. PLAKÁT 2. stáhněte si plakát 800x400

S velkými vnějšími rozměry automobilu koresponduje i objemný vnitřní prostor. Prvotřídní materiály, jako je kůže a dřevo, vytvářejí v patřičných kombinacích příjemnou atmosféru. Cestujícím na zadních sedadlech se dostává mimořádné pozornosti: naprosto uvolněně mohou sledovat televizi, film, spojit se se svým počítačem v kanceláři, připojit se k internetu anebo zcela jednoduše jen číst či spát.

:. PLAKÁT 3. stáhněte si plakát 800x400

Název C6 Lignage interpretuje vůli automobilky zařadit tento model mezi tradičně úspěšné typy Citroënu. V letech 1928 až 1933, tedy před sedmdesáti lety, "cé šestka" dominovala ve své kategorii vozů nejvyšší třídy. V té době se jí prodalo více než 60 000 kusů. Nová "cé šestka" je na počátku vývoje řady velkých sedanů budoucnosti značky Citroën. Od těch dávných, mateřských, jimiž se inspiruje, chce převzít velkorysý přístup k bezpečnosti a pohodě všech členů posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám