Hlavní obsah

Na texaské dálnice míří kamiony bez řidičů, převážet budou desítky tun zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Aurora Innovation Inc. plánuje do konce roku 2024 poslat na americkou dálnici Interstate 45, spojující texaská města Houston a Dallas, až 20 plně autonomních tahačů, jejichž nosnost se pohybuje kolem 36 tun. Kamiony bez řidičů budou přepravovat zboží pro různé partnery, jako je FedEx, Uber Freight nebo Werner.

Autonomní kamiony už brzy vyrazí do ostrého provozu na dálnicích v TexasuVideo: AP

 
Článek

Společnost Aurora dále plánuje, že u dvou desítek vozů rozhodně neskončí, jejich počty se budou časem rapidně zvyšovat.

Autonomní kamiony jsou pro maximální bezpečnost osazeny speciálním hardwarem i softwarem. Na kabině jsou umístěny různé kamery, senzory, radary i lidar. Speciální software pak vyhodnocuje sebraná data a volí optimální trasu s ohledem na bezpečnost okolí.

Systém například dokáže odhalit chodce na kraji silnice v noci dřív, než by ho osvětlily hlavní světlomety. Kamion tak může například včas změnit jízdní pruh a předejít potenciálně nebezpečné situaci.

Plány společnosti Aurora ale rozhodně nekončí u 20 tahačů. Společnost chce do roku 2026 expandovat do dalších států na jihu USA (oblast Sun Belt) a časem by ráda na silnice uvedla až desítky tisíc plně autonomních tahačů.

Ty přitom nemají za úkol plně nahradit klasické řidiče, ale spíše doplnit jejich stavy a spolupracovat s nimi. Napříč USA totiž aktuálně chybí okolo 64 000 řidičů nákladních vozidel.

Samořízená auta v Česku: Kupka chystá pravidla

Ekonomika

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Výběr článků

Načítám