Hlavní obsah

Na nové elektromobilní platformě může vzniknout jakékoliv auto, tvrdí autoři

Reuters, Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská firma REE Automotive představila elektromobilní platformu, na níž má být možné postavit jakékoliv vozidlo. Ve třech variantách, které představila, vidí potenciál stát se standardem pro globální automobilový průmysl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská elektromobilní platforma může nést údajně jakékoliv vozidloVideo: Reuters

 
Článek

Tři prototypy platforem aut s elektrickým pohonem ukázala firma REE Automotive v izraelském městě Beerševa. Podle šéfa a spoluzakladatele firmy je tato platforma „nejmodulárnější” na světě a vývoj trval sedm let.

Ve všech případech se jedná v podstatě o baterii, k níž jsou upevněna kola se zabudovanými elektromotory. Liší se pouze tvar kol a velikost stroje. Právě uložení systémů pohonu, brzd i řízení ke kolům údajně usnadňuje a zlevňuje údržbu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Prostřední verze platformy firmy REE Automotive vypadá ideálně pro malé městské vozítko.

Platformy jsou připraveny na samočinné řízení a firma očekává, že mezi jejími zákazníky budou např. doručovatelské společnosti, které v době pandemie koronaviru zažívají rozmach. Je možné na nich postavit v podstatě jakékoliv vozidlo, i nákladní auto s celkovou hmotností až 12 tun.

Konec jedné éry. Mitsubishi končí s výrobou prvního masového elektromobilu

AutoMoto

Firma říká, že chce začít platformy prodávat koncem roku 2021. Neuvedla nicméně žádné technické specifikace co do kapacity baterie či výkonu elektromotorů, zda je možný pohon předních, zadních nebo všech kol, anebo třeba zda mohou všechna kola stejně zatáčet.

Reklama

Výběr článků

Načítám