Hlavní obsah

Mini Aceman přijíždí jako malý elektrický crossover

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Mini uvedla poslední díl do skládačky nové modelové ofenzivy. Aceman je čistým elektromobilem a vejde se mezi třídveřový hatchback nové generace a naopak zvětšenou třetí generaci SUV Countryman.

Mini představilo malý elektromobil AcemanVideo: Mini

 
Článek

Jestliže nedávno uvedený nový countryman značně narostl, název značky ctí alespoň aceman. Na délku měří 4075 mm, 1754 mm má na šířku a 1495 mm na výšku, což jej řadí do spodní části segmentu malých SUV. Je o 217 mm delší než aktuální hatchback Cooper a o 354 mm kratší než countryman.

Designově zcela vychází ze stejnojmenného konceptu. Ctí krátké převisy karoserie, které doplňuje o prvky typické pro SUV. Maska má charakteristický tvar v podstatě jen naznačený, v zájmu aerodynamiky je příď zakryta. Hranaté světlomety dávají vozu specifický výraz, a tak jde možná vůbec nejvíc o buldočka, na kterého se značka často odkazuje.

Novinka navzdory skromným rozměrům slibuje hodně místa nad hlavou s dostatkem prostoru pro ramena a nohy. Zadní část nabízí místo pro tři cestující. Sklopením opěradel zadních sedadel dělených v poměru 60 : 40 lze zavazadlový prostor podle potřeby zvětšit z 300 až na 1005 litrů.

Dominantou interiéru tvořeného z velké části recyklovanými materiály je kulatý OLED displej, který se představil ve zmíněných nových modelech. Rovněž acemanu zcela chybí přístrojový štít.

K mání budou dvě verze pohonu. Aceman E o výkonu 135 kW/184 k generuje točivý moment 290 Nm, který umožňuje zrychlení z klidu na 100 km/h za 7,9 s a dosažení maximální rychlosti 160 km/h.

Aceman SE s výkonem 160 kW/218 k poskytuje točivý moment 330 Nm, zrychluje z 0 na 100 km/h za 7,1 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 170 km/h.

Baterie vozu verze E s kapacitou 42,5 kWh umožňuje dosáhnout v testovacím cyklu WLTP dojezdu až 310 km. Varianta SE má kapacitu 54,2 kWh, což stačí podle WLTP na dojezd 406 km.

Foto: Mini

Trio nových modelů Mini: Cooper, Aceman a Countryman

Baterii lze nabíjet střídavým proudem o výkonu 11 kW. Rychlé nabíjení je možné u modelu MINI Aceman E stejnosměrným proudem o výkonu 75 kW a u modelu Aceman SE až 95 kW. Na rychlonabíjecí stanici lze baterii nabít z 10 na 80 % za necelých 30 minut.

Aceman se začne prodávat v červnu letošního roku a jeho dodávky prvním zákazníkům se spustí v říjnu. Novinka již má stanovené české ceny pro obě své verze. Aceman E startuje na ceně 845 000 Kč, verze SE začíná na 954 200 Kč.

Nové Mini Coopery přijíždějí i se spalovacími motory

AutoMoto

Mini uvedlo nový countryman. Je ještě větší, poprvé i elektrický

AutoMoto

Reklama

Související témata:
MINI Aceman

Výběr článků

Načítám