Hlavní obsah

Mercedes po čtyřech letech spustí výrobu hypersportu inspirovaného formulí 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý Mercedes po několika letech od představení oficiálně potvrdil zahájení výroby hypersportovního modelu One. Původní koncept se poprvé ukázal v roce 2017 a vyrábět by se měl začít v polovině roku 2022.

Foto: Mercedes-Benz 2x

Mercedes-AMG Project One (na snímku) je předváděcí verzí modelu AMG One.

Článek

Vůbec poprvé se Mercedes-AMG One představil v září roku 2017 na autosalonu IAA v německém Frankfurtu a od té doby nebylo jasné, zda vůbec zamíří do výroby. Automobilový server Autocar ale nyní přišel s informací pocházející přímo zevnitř automobilky, která říká, že výroba začne v polovině příštího roku.

Elektrifikovaný hypersport vznikne v počtu 275 kusů, které si už všechny předplatili ti nejbohatší zákazníci z celého světa. Jeden kus údajně přišel na více než 70 milionů korun.

Auto na trh dorazí s pohonem všech kol, které obstarávají čtyři elektromotory ve spolupráci s 1,6litrovým motorem V6. Kombinovaný výkon pak přesahuje 1000 koňských sil a maximální rychlost má být více než 350 km/h.

Foto: Mercedes-Benz

V útrobách je AMG Project One dost blízko formuli 1.

Není tajemstvím, že základ motoru pochází z Formule 1. Motor V6 je pak uložený uprostřed a umí točit i 11 000 otáček za minutu, což je o 4 tisíce méně než v případě stejného agregátu v monopostu F1. U konceptu pak bylo možné spalovací motor vyřadit a jet pouze na elektřinu, kde vůz nabízel dojezd přibližně 40 kilometrů. Tuto vlastnost by si měl vůz zachovat i v sériové verzi.

Test Mercedesu-Benz E 400d All-Terrain: Kokon starosvětské úžasnosti

Testy

Mercedes se při vývoji potýkal s řadou problémů. Tím největším bylo snížení volnoběžných otáček na hranici 1200 otáček za minutu z původních 5 tisíc, kterými disponoval motor v rámci F1, aby model One prošel emisními normami.

Druhým podstatným problémem pak bylo snížení hluku motoru, který byl původně obrovský. Vypadá to ale, že vše dopadlo podle plánů a model One se konečně dostane k nedočkavým předplatitelům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám