Hlavní obsah

Mercedes Citan dostal na střechu stan. Je z něj obytný vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mercedes-Benz představil v rámci nedávno uvedené malé dodávky Citan i její obytnou verzi. Jedná se tak o další z několika obytných dodávek, které Mercedes v uplynulých letech vytvořil, poptávka po podobných vozech ostatně roste.

Foto: Mercedes-Benz

Obytný Mercedes-Benz Citan

Článek

Kempování a obecně výlety do přírody se v době krize spojené s nemocí covid-19 staly nesmírně populární kratochvílí. S tím se pak mimo jiné pojí i rostoucí poptávka po obytných automobilech, ale také po běžných dodávkách upravených pro přespání či krátkodobé bydlení.

Foto: Mercedes-Benz

Obytný Mercedes-Benz Citan

Příkladem budiž německý Mercedes, který jako obytný vůz nabízí jak svoji větší dodávku třídy V, tak nově i menší užitkový vůz Citan, který se nedávno představil v nové verzi.

Na přeměně dodávky v auto na kempování v Mercedesu pracovali ve spolupráci se švýcarskou firmou Sortimo, která se zaměřuje na odnímatelné komponenty pro kempování. Auto dostalo střešní stan a multifunkční box včetně kuchyňské linky a možnosti další lůžkové úpravy.

Po obytných autech je stále obrovská poptávka, rostou ceny

AutoMoto

Kuchyňský systém funguje na principu zásuvek a nabídne dřez, dva plynové vařiče a zásuvku s vybavením a příslušenstvím. Na přání Mercedes přidá i chladící box na potraviny. Nad linkou je pak umístěna lůžková část, která nabídne prostor pro spaní s rozměry 2020 na 1510 milimetrů. Ve složeném stavu je přitom stále možné používat Citan i se zadními sedadly, což neomezuje posádku v běžném cestování.

Foto: Mercedes-Benz

Obytný Mercedes-Benz Citan

Střešní stan je připevněn na nosiče a jeho postavení údajně zabere jen pár minut. Vznikne tím místo pro spaní, kam se vejdou další dvě osoby a k dispozici budou mít lůžko o rozměrech 2400 na 1400 mm. Stan je vodotěsný, na oknech má sítě proti hmyzu a nastupuje se do něj pomocí hliníkového žebříku skrze zastřešenou předsíň.

Test Mini Countryman s obytnou vestavbou: Hipster na čundru

Testy

Mimo toto základní vybavení je možné obytný Citan doplnit o celou řadu dalších vychytávek, jako solární panely a nabíjecí zdroj. Dále nabídne Mercedes i komponenty od společnosti VanEssa, která mimo stanu nabídne prakticky velmi podobné funkce v rámci zadního zásuvkového boxu a lůžkové úpravy.

Foto: Mercedes-Benz

Obytný Mercedes-Benz Citan

Kempovací Mercedes-Benz Citan si svoji premiéru odbyl 28. října na veletrhu Suisse Caravan Salon v Bernu. Ceník ani informaci o tom, kdy si bude možné úpravu objednat v České republice, zatím Mercedes neuvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám