Hlavní obsah

Mělník spustil nový parkovací systém s kamerami

Mělník na náměstí Míru koncem března zkušebně spustil moderní parkovací systém s kamerami hlídajícími dobu, které auto stráví v placené zóně. Nové technologie umožní jednodušší kontrolu, platbu pomocí aplikace v mobilu a má také podpořit, aby lidé na náměstí neparkovali dlouhodobě. Zvýhodnit má naopak rezidenty a místní podnikatele, uvedla v pondělní tiskové zprávě mluvčí mělnické radnice Barbora Walterová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kamery na vjezdu i výjezdu na náměstí snímají registrační značku vozidel, přiřadí k ní i případná vydaná povolení pro parkování, například pro rezidenty. Vyhodnocují i čas, který auto na náměstí strávilo. Prvních 15 minut je zdarma, dalších 30 minut za 25 korun a každá další započatá hodina je za 100 korun.

„V blízké době budou před odbočkou do centra umístěny navigační cedule, které budou poskytovat informace o tom, zda jsou na náměstí volná parkovací místa, nebo je obsazeno,” doplnila Walterová.

Paříž bude pokutovat příliš hlučná vozidla

Zahraniční

První data z parkovacího systému ukázala, že za týden vjede na náměstí Míru více než 8000 automobilů, které na něm průměrně stojí přes půl hodiny.

Cílem změn je také zvýšení bezpečnosti chodců i řidičů a také odlehčení historickému centru od dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám