Hlavní obsah

McLaren ukazuje elektrický terénní vůz, míří na závody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka McLaren představila svůj vůz pro terénní závody elektromobilů. Série Extreme E se zúčastní v příští sezoně.

McLaren představuje elektromobil pro závody Extreme EVideo: McLaren

 
Článek

I když automobilka z Wokingu léta prohlašuje, že na rozdíl od konkurentů odmítá postavit SUV, pro závodní série to neplatí. Navíc speciál pro závody Extreme E se zkratkou SUV úplně nazvat nedá.

Konstrukčně je vůz shodný s konkurencí, všechny týmy totiž využívají prototyp postavený od společnosti Spark Racing Technology. Dva elektromotory mají systémový výkon 400 kW, 543 koní. Z nuly na 100 km/h vůz zrychlí za 4,5 sekundy, má 45kWh baterii a váží 1780 kilogramů.

Vozy včetně mclarenu jsou neobvykle široké, naměříte 2,3 metru. Kvůli pravidlům si tým může hrát leda tak s polepy, což Britové učinili. Ručně karoserii pokreslil umělec a ilustrátor Vic Lee.

Nejdražší auto letošního roku. McLaren F1 se prodal za 442 milionů

AutoMoto

Jeho kresby zobrazují Amazonii, poušť a Severní ledový oceán, aby zdůraznily, kam se bude série Extreme E ubírat příští rok, organizátoři se hodně zmiňují o ekologii či udržitelnosti.

Polepy také odkazují na zakladatele stáje, Bruce McLarena. Ten se narodil na Novém Zélandu stejně jako Emma Gilmourová, která usedne za volant závodního McLarenu jako první žena v historii. Druhým pilotem bude Tanner Foust.

Šampionát Extreme 2022 má odstartovat 19. až 20. února v Saúdské Arábii.

Foto: McLaren

McLaren pro závody Extreme E

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám