Hlavní obsah

McLaren konečně ukázal svůj supersport inspirovaný vozy formule 1

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka ukázala první fotografie svého supersportovního auta s pohonem zadních kol a motorem umístěným uprostřed. Novinka se představí na frankfurtském autosalonu a podle výrobce se některými technickými řešeními inspirovala vozy formule 1.

Článek

O pohon se strará vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly a obsahem 3,8 litru. Finální výkon činí 600 koní (441 kW) a 600 Nm točivého momentu. Výkon uprostřed uloženého motoru se přenáší na zadní kola.

Převodovka je automatická s možností sekvenčního řazení, jde o dvouspojkovou sedmistupňovou spojku SSG.

Dvoumístné kupé nebude v žádném případě spartánské, chybět nebudou obvyklé vymoženosti, na které jsou zákazníci podobně drahých aut zvyklí (klimatizace, kvalitní audiosystém, prvky pasivní bezpečnosti, parkovací asistent apod.). Cena se podle prvních údajů bude pohybovat kolem 4,5 miliónu korun, podobně jako u Ferrari 458 Italia nebo Lamborghini Gallardo LP560-4.

Při vývoji karoserie McLaren využil poznatků z konstrukce monopostů formule 1. Za zmínku stojí například použití karbonu.

FOTO: McLaren

McLaren zatím neřekl, jak rychlý nový model MP4-12C bude. Odhaduje se, že nejvyšší rychlost se bude pohybovat kolem 340 km/h. V prodeji bude McLaren MP4-12C od začátku roku 2011. V tomto roce plánuje McLaren Automotive vyrobit tisíc kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám