Hlavní obsah

Lyže v autě upevněte, při nárazu pak nezraní posádku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převoz lyží přímo v autě je velice častý způsob. Jak ovšem upozorňují německý autoklub ADAC a český Besip, je potřeba mít lyžařské potřeby řádně upevněné. V případě dopravní nehody by totiž mohly zranit posádku.

BEZ KOMENTÁŘE: Lyže v autě upevněte, při nárazu pak nezraní posádkuVideo: ADAC

 
Článek

Pro upevnění lyží, které by kvůli ostrým hranám měly být v ochranném obalu, stačí jenom pár vteřin navíc. Většina automobilů má v zavazadlovém prostoru oka, kterými stačí lyže připevnit pomocí jednoho, nejlépe dvou upínacích kurt, řemínků nebo pásků.

Stejným způsobem je potřeba zajistit i lyžařské boty, které by při nárazu, nebo dokonce už jen při prudším brzdění mohly zranit posádku. Lyže, které nejsou v obalu, mohou posádku i pořezat.

„Lyžařská bota váží 1,5 až 2 kilogramy, takže ve chvíli, kdy budeme jen prudce brzdit, poletí špatně uložená bota dopředu směrem na naše hlavy. Při nárazu v rychlosti pouhých 30 km/h pak taková bota vážící 1,9 kg udeří vahou 16 kilogramů, a při 50 km/h to už bude vahou přes 26 kg,” upozorňuje šéf Besipu Martin Farář.

Podle Besipu lyžařská bota o hmotnosti 1,9 kilogramů při nárazu v rychlosti 130 km/h váží dokonce 70 kilogramů.

Rady, jak jezdit v zimním období, najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Anketa

Jak přepravujete lyže?
V zavazadlovém prostoru, nepřidělané
44,3 %
V zavazadlovém prostoru, přidělané
9,6 %
Používám střešní box
46,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám