Hlavní obsah

Lotus potvrzuje nový sporťák. Modely Elise, Exige i Evora ale končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský Lotus se chystá na start prototypové výroby prvního skutečně nového auta po třinácti letech a zároveň prvního od převzetí firmy čínským koncernem Geely v roce 2017. Zatím nemá produkční název.

Foto: Lotus

Lotus Elise Heritage Edition (Ilustrační foto)

Článek

Britská automobilka Lotus zahájí v letošním roce prototypovou výrobu nového sportovního auta, prozatím pojmenovaného Type 131. Podle zprávy britského magazínu Autocar, který se odkazuje na automobilku samotnou, má být produkční verze Typu 131 první z „nové generace produktů” značky Lotus.

To ovšem znamená, že tři stávající modely značky, tedy Elise, Exige a Evora, během letošního roku skončí. Nejsou to žádní mladíci – model Elise přišel na svět v roce 1995 a dnes je teprve ve své třetí generaci – ta přišla v roce 2011. Je však spíš jen velkým faceliftem druhé generace, která je na trhu od roku 2000.

Foto: Lotus

Lotus Exige Sport 380

Lotus Exige je v podstatě ostřejší okruhovou verzí modelu Elise a vyrábí se od roku 2000. Evora přišla v roce 2008 jako konkurent pro Porsche 911 a úspěch také sklidila nemalý.

Podle automobilky se těchto tří modelů vyrobilo zhruba 55 tisíc kusů za celé jejich životy.

Foto: Lotus

Lotus Evora GT

Produkční vůz, vzniklý z Typu 131, nicméně není náhradou ani za jeden. V portfoliu značky by patřil nad evoru. To může znamenat, že končící modely se dočkají nástupců – ovšem to bychom spekulovali.

Podle starších informací má být poháněn vidlicovým šestiválcem a hybridním ústrojím, které Lotus vyvinul sám. Má být duchovním pokračovatelem modelu Esprit, třebaže takové jméno dostat nemusí. Kdy se představí v produkční verzi a kdy přijde na trh, je zatím ve hvězdách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám