Hlavní obsah

Legendární konstruktér připravuje sporťák pro milovníky formule 1

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má rád formule 1 pro jejich extrémní vysokootáčkové motory, ten by měl zbystřit. Nový projekt legendárního automobilového konstruktéra Gordona Murraye totiž bude mít dvanáctiválec s nejvyššími otáčkami ze všech konkurentů.

Foto: Gordon Murray Automotive

Gordon Murray T.50

Článek

Těžko lze hledat mezi žijícími konstruktéry větší legendu, než je Gordon Murray - právě on je otcem McLarenu F1, supersportu, který léta držel titul nejrychlejšího silničního auta na světě.

A právě tento pán nyní ve své vlastní firmě Gordon Murray Automotive připravuje supersport T.50. Půjde o auto skutečně extrémní. Představte si formuli 1 s kapotou a centrálně umístěným sedadlem řidiče - tento nápad Murray použil už u McLarenu F1 - a jste tak nějak na přibližném konceptu.

Tisková informace, kterou firma vydala, totiž hovoří o tom, že půjde o opravdu unikátní auto. Už jen tvar karoserie a aerodynamika ukážou, jak se to dělá. Firma se spojila se závodní stájí F1 a využila jejich zkušenosti i aerodynamický tunel, aby připravila silniční auto s nejlepší aerodynamikou na světě. A to hovoříme jak o statických, tak i dynamických prvcích aerodynamiky.

Foto: Marek Bednář, Novinky

McLaren F1 na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Jenže to není všechno. Před zadní nápravou bude pracovat vidlicový dvanáctiválec o objemu 3,9 litru, který připravila další vysoce odborná firma – Cosworth. Motor bude mít výkon 485 kW (650 koní) při 12 500 ot./min. Točivý moment je 450 N.m.

Auto s hmotností pouhých 980 kg tak bude mít fantastický hmotnostní poměr 663 koní na jednu tunu váhy. K tomu je třeba připočítat šestistupňovou manuální převodovku Xtrac nebo superlehké, a přitom extrémně výkonné brzdy s karbon-keramickými kotouči a hliníkovými třmeny.

Auto bude připraveno k prodeji v roce 2022 a jeho výroba je omezena na 100 kusů. Cena bude ale extrémní stejně, jako jeho výkony. Má činit dva miliony liber bez daně, což je asi 58 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám