Hlavní obsah

Lada Niva je zpět a má po faceliftu, o legendární off-road se ale nejedná

Novinky, Milan Lažanský

Název Lada Niva se vrací - a navíc má po faceliftu. To všechno je však především hra se slovy a názvy.

Foto: Lada

Start výroby Lady Niva Travel

Článek

Když se řekne Lada Niva, většina českých motoristů si vybaví legendární off-road ze seriálu Návštěvníci, vyráběný od roku 1977. Ten se skutečně dodnes produkuje, už roky mu však ruská značka říká prostě Lada 4x4.

Název Niva totiž od roku 2001 patří Chevroletu, respektive americkému koncernu GM. General Motors produkovalo Chevrolet Niva v továrně v ruském Togliatti. Američané však minulý rok v prosinci svůj poloviční podíl v největší ruské automobilce AvtoVAZ prodali zpět a Lada tak znovu získala práva na užívání názvu Niva.

Foto: Lada

Lada 4x4 je původní Nivou, která přišla o jméno. Dodnes se vyrábí.

Foto: AvtoVAZ

Chevrolet Niva vyráběný od roku 2001. Vychází z o čtyři roky staršího VAZ 2123

Foto: Lada

Lada Niva Travel pro modelový rok 2021 je zmodernizovaným Chevroletem Niva

Lada se však rozhodla jméno Niva nevrátit modelu 4x4, ale nechat jej na modernějším modelu. Ruští motoristé se alespoň díky tomu konečně dočkali toho, že si mohou koupit Ladu Nivu, nejedná se ale o off-road, ale o SUV, které se právě coby Chevrolet Niva vyrábí od roku 2002.

Produkce prazvláštního chevroletu přišla čtyři roky po startu výroby původního vozu VAZ 2123, který měl v devadesátých letech off-road nahradit. I s logy Chevroletu se dlouhodobě jedná o jeden z nejprodávanějších modelů na ruském trhu.

Foto: Lada

Lada Niva Travel pro modelový rok 2021

Nyní přichází facelift, v jehož rámci Niva dostala i přízvisko Travel. Nová je celá příď, která působí hranatým dojmem a připomíná současnou Toyotu RAV4. Odlišné jsou rovněž zadní LED svítilny nebo off-roadový paket, který zahrnuje i externí sání.

Lada dosud nepotvrdila změny, co se techniky týče. Pravděpodobně pod kapotou stále figuruje zážehová sedmnáctistovka o výkonu 59 kW a točivém momentu 127 Nm, spárovaná s pětistupňovým manuálem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám