Hlavní obsah

Kutil si doma předělal sanitku na obytňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovník cestování a kempinku Tom Roszko si doma v garáži předělal bývalou terénní sanitku na obytný vůz, který by mu mohl každý závidět. Teď s obřím Chevroletem projíždí celou Ameriku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Mít karavan je pro správného dobrodruha vždy snem a dvojnásobně to platí v USA, kde je tato tradice zakořeněná velmi hluboko. I proto přichází většina vynálezů a výtvorů v tomto odvětví právě z oblasti Severní Ameriky, která je pro podobný druh cestování přímo stvořená.

Motoristovo ubytování snů: Starý Land Rover jako vířivka a stylový karavan

AutoMoto

Výjimkou není ani vozidlo, které se objevilo na YouTube kanálu Tiny Home Tours a na svědomí ho má dobrodruh Tom Roszko. Ten se rozhodl, že z národního parku Yellowstone odkoupí starou sanitku, která byla úzpůsobená na zásahy v terénu a udělá z ní obytný vůz svých snů.

Roszko začal se základem stojícím na obřím Chevroletu C4500 s dieselovým motorem Duramax a pohonem všech čtyř kol, což jsou ideální předpoklady pro to, aby vůz překonal jakékoli podmínky. Navíc využil všechny své zkušenosti z cestování i každičký kousek z vnitřního prostoru sanitky, aby do auta dostal vše, co potřebuje k životu. Auto má tak sklápěcí postel, plně vybavenou kuchyň, jídelní stůl, sprchu nebo dokonce i toaletu, která v sobě rovněž ukrývá úložné prostory.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

The new front deaver Springs are installed. Three of us had it done in about 5 hours. This made me happy after my local shop quoted me at least 700 bucks for the job. Thanks Greg (@driventoadventures) and good old Dad (@catkman). How about that travel? Not bad for a house. The on road ride is slightly improved and the off-road is way better. The front is now about an inch and a half higher to fit all of those leaves in there. You can see the difference in one of the pictures that has an old and new spring installed. I also removed the load levelers from the rear air bags so I can now set the height in the rear and use them to level for cooking/sleeping. Thanks to @deaver_suspension_inc and @directoffroad for the parts and technical expertise. Time to go to Baja and see how everything works.

Příspěvek sdílený Tom Roszko (@the_lost_box), Pro 2, 2019 v 6:35 PST

Aby toho ale nebylo málo, mimo nábytek vytvořil Roszko i velmi důmyslný systém filtrace vody, takže pokud zastaví třeba u řeky nebo jezera, může v klidu využívat jeho vodu pro svoje potřeby, a to dokonce i na pití. Vůz je rovněž vybaven lithiovými bateriemi, které napájí solární panely na střeše. V autě sice už byla velmi stabilní elektrická soustava z předchozí sanitky, ale kutil ji dovedl k dokonalosti.

Citroën přestavěl Spacetourer na stylový obytňák

AutoMoto

Jednoduše řečeno, podobný projekt by chtěl mít doma každý dobrodruh. Pro ty, kteří by chtěli vědět více o tvorbě takového vozidla, má Roszko svůj Instagram i YouTube, kde se s jinými nadšenci dělí o své nápady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám