Hlavní obsah

Kontroverzní Fiat Multipla slaví 25. výročí. Vznikne jedinečný kus s postavami z devadesátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonický Fiat Multipla novodobé generace letos slaví 25. výročí od premiéry. Italská automobilka to nenechá bez speciální oslavy.

Foto: Fiat

Fiat Multipla 6×6

Článek

Fiat Multipla je jedním z nejvíce polarizujících vozidel historie. Minivan, který byl vyráběn v letech 1998 až 2010 a v Číně vydržel až do roku 2013, je často uváděn jako jeden z nejošklivějších automobilů na světě, ale je chválený za inovativní uspořádání šestimístné kabiny.

K připomenutí 25. výročí připravuje Fiat jedinečnou speciální edici s nápaditým designem a kreslenou tematikou. Unikátní vůz bude určen k prodeji jako sběratelský kousek. Automobilka pravděpodobně vyjde z restaurovaného exempláře originálu.

Jmenovat se bude „Multipla 6×6“, nepůjde ovšem o šestikolku, ale speciální edici na téma šesti kreslených postav. Tyto výtvory jsou duchovními dětmi Roberta Giollita, designéra multiply, který v současnosti vede oddělení historického odkazu koncernu Stellantis. Svůj nejnovější výtvor odhalil prostřednictvím série ručně kreslených skic.

Těchto šest postav bylo původně vytvořeno pro uvedení italského MPV na trh v roce 1998, aby předvedly rozmanité vlastnosti cílového publika a zdůraznily jeho jedinečné uspořádání sedadel 3+3. Karikatury jezdící s vlastní multiplou najdete ve speciálu na kapotě a bocích, přičemž se jednotlivě objeví i ​​na sedadlech.

V první řadě najdeme řidiče dobrodruha, atraktivní ženu spolujezdkyni a uprostřed malého závodníka. Mezi pasažéry ve druhé řadě patří obchodník na svém notebooku, meditující mnich a hippie relaxující díky individuálně sklopným opěradlům sedadel.

Karoserie Multiply 6×6 je lakována speciální světle modrou barvou s názvem Bio Turquoise v kombinaci se světle šedo-bílým odstínem původně nelakovaných nárazníků, lišt a kol. Téma interiéru používá stejné schéma pro dveře a palubní desku s kontrastním tmavě modrým látkovým čalouněním sedadel.

Speciální výroční vůz byl zobrazen pouze na náčrtech, protože skutečný model je momentálně ve výrobě a bude vystaven na Auto Classica Show v Miláně od 17. do 19. listopadu. Poté bude jednorázový model nabízen k prodeji jako sběratelské auto.

Během oznámení jednorázového speciálu Giollito popsal svůj výtvor jako „příliš pokrokový a inovativní, než aby byl přijat“. Návrhář dodal, že dnes existují kluby, které obnovují multiply podle jejich původních specifikací, protože se zdá, že lidé jim nyní rozumí lépe než tehdy.

Zrenovovaný Fiat Panda 4×4 je oslavou výročí italské ikony

AutoMoto

Giorgetto Giugiaro slaví 85. narozeniny, patří k nejuznávanějším automobilovým designérům

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Fiat Multipla

Výběr článků

Načítám