Hlavní obsah

Konec spalovacích motorů? Ušetřete Ferrari a Lamborghini, žádá Itálie

Itálie vede jednání s Evropskou unií o způsobech, jak chránit výrobce supersportovních automobilů, včetně Ferrari a Lamborghini, před avizovaným zákazem prodeje vozidel se spalovacím motorem do roku 2035.

Foto: Ferrari

Ferrari 812 Competizione a 812 Competizione A

Článek

Plánovaný konec spalovacích motorů na rok 2035, který načrtla Evropská komise, dosud není schválen, Itálie už ale hledá možnosti, jak před ním uchránit výrobce supersportů. Mezi ty se řadí například italské značky Ferrari, Lamborghini či Pagani, které zatím do elektrifikace portfolia nepřešly.

Od roku 2035 žádné spalovací motory, navrhuje Brusel

Ekonomika

„Italská vláda podporuje závazek Komise snížit emise tímto způsobem, ale na trhu s automobily je mezera a probíhají diskuse o tom, jak by se nová pravidla vztahovala na výrobce automobilů, kteří prodávají mnohem nižší počet vozidel než běžní výrobci,” řekl Roberto Cingolani, ministr pro ekologickou transformaci, v rozhovoru pro Bloomberg TV.

„Ta auta potřebují velmi speciální technologii a pro přechod potřebují baterie. Jedním z důležitých kroků je, aby se Itálie stala nezávislou ve výrobě vysoce výkonných baterií, a proto nyní spouštíme program gigafactory pro instalaci velmi rozsáhlého výrobního závodu na baterie v Itálii,“ řekl Cingolani s tím, že právě termín roku 2035 je pro tyto výrobce až příliš velkou výzvou.

Brusel chce místo spalovacích motorů elektromobily. Lpění jen na jednom řešení je nesmysl, tvrdí čeští vědci

Věda a školy

V roce 2020 prodalo Ferrari přibližně 9100 vozidel, zatímco prodej Lamborghini činil zhruba 7400 kusů. Už nyní jsou malosérioví výrobci zvýhodněni, co se týká pokut za flotilové emise automobilky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám