Hlavní obsah

Koenigsegg Jesko Absolut má být nejrychlejší na světě. Pojede více než 500 km/h

Nový Koenigsegg Jesko Absolut debutoval během minulého týdne jako „absolutní” hypersport. Podle švédské automobilky má být zdaleka nejrychlejším autem na světě.

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

Článek

O předpokládané rychlosti extrémního vozidla Jesko Absolut se pro magazín Top Gear rozpovídal sám Christian von Koenigsegg, zakladatel automobilky. Ten uvedl, že až bude dokončena výroba Jeska Absolut, budou Švédi atakovat ty nejvyšší rychlosti.

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

„To auto je víc než dost rychlé. Ve skutečnosti asi ani nechceme už nikdy vyrábět nic tak rychlého, jako je tohle,“ nechal se slyšet muž, po jehož otci Jeskovi nese novinka své jméno. Jak rychlé ale bude? Podle výpočtů Koenigseggu může auto jet více než 500 km/h a pohodlně tak porazit Bugatti Chiron.

Poslechněte si BMW i4, jeho zvuk vytvořil oscarový skladatel Hans Zimmer

AutoMoto

Zbývá tak čísla jen prokázat - a v tom může být určitý problém. „Je to proces opětovného oslovení úřadů, policie a pokusů uzavřít na nějaký čas vhodnou cestu pro tento pokus. To může trvat i rok nebo dva, ale za to úsilí to stojí,“ uvedl Koenigsegg.

Foto: Koenigsegg

Koenigsegg Jesko Absolut

Jesko Absolut chce rychlosti dosáhnout se stejným motorem, jaký má běžné Jesko, tedy osmiválcem se zdvihovým objemem 5,0 litru a dvěma turbodmychadly, který dává výkon 1600 koňských sil. Místo křídla, které má běžné Jesko, má pro nižší odpor vzduchu dvě aerodynamické ploutve na zádi, a také aerodynamická kola.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám