Hlavní obsah

Karel Loprais a jeho vůz z Dakaru budou na poštovních známkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratelským artefaktem, který ocení zejména příznivci motoristického sportu i patrioti z Moravskoslezského kraje, by se mohla stát série dvou poštovních známek, jež půjde od příštího týdne do prodejní sítě. Na známkách bude vyobrazena automobilová legenda Karel Loprais a také jeho vůz, který proslavil kopřivnickou automobilku Tatra po celém světě.

Foto: Česká pošta (koláž: Aleš Honus)

OV Loprais (koláž: Aleš Honus)

Článek

„Karel Loprais je osobnost českého a československého sportu a určitě si zaslouží své místo na poštovní známce,“ komentoval novou poštovní známku mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Uvedl, že známka bude v prodeji na všech pobočkách pošty, jde ale o příležitostnou sérii, u které není plánován dotisk. Lze tedy očekávat, že minimálně v Kopřivnici se po známkách jen zapráší.

Foto: Česká pošta

Zámky se budou prodávat jako aršík.

Dvojice známek bude v prodeji za 94 korun jako aršík, celkem jich bude k dispozici 230 tisíc. Známky budou vydány u příležitosti nedožitých 75. narozenin, které by Karel Loprais oslavil letos v březnu. Autorem výtvarného návrhu aršíku se dvěma známkami je Petr Ptáček.

Svůj profesní život spojil Karel Loprais s automobilkou Tatra. Jako jeden z nejúspěšnějších účastníků náročného automobilového závodu získal přezdívku Monsieur Dakar.

„Křest aršíku s Karlem Lopraisem se bude konat ve čtvrtek 15. února od 14 hodin v Muzeu nákladních automobilů Tatra za účasti rodiny Karla Lopraise, generálního ředitele České pošty a zástupců společnosti Tatra Trucks,“ uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Slavnostní akt proběhne před vozem, se kterým závodní tým vedený Karlem Lopraisem dosáhl v roce 1988 prvního dakarského vítězství.

Legendární závodní Tatra, která vyhrávala Dakar, je vystavená v Národním technickém muzeu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám