Hlavní obsah

Jak vypadá golf po starším pánovi? Tenhle má šest stovek koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekali byste od pětasedmdesátiletého důchodce, že bude jezdit šestisetkoňovým autem? A že to bude Volkswagen Golf R na takový výkon upravený? Slova bazarníků, která vydávají staršího pána jako předchozího majitele za výhodu, nabývají jiných rozměrů.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf R (na snímku v sériovém stavu).

Článek

Tu báchorku jste už jistě slyšeli, pokud jste někdy kupovali ojeté auto. „Jezdil s ním starší pán,“ říká bazarník. Idea je, že starší pán jezdil s autem slušně a dobře se o něj staral, takže není tolik opotřebované.

Protože důchodce můžete potkat v čemkoliv od Kii Picanto po Mercedes třídy S, na řadu lidí tahle slova fungují. Případně těch pár aut, kterými nejezdil starší pán, patřilo starší paní. A nejeden bazarník by se takhle mohl snažit prodat i Volkswagen Golf R, ostrou verzi oblíbeného kompaktu.

Ovšem není nemožné, aby si starší pán koupil třísetkoňového Golfa R. Pětasedmdesátiletý důchodce z Velké Británie ve videu to udělal. A neplánoval s ním jezdit jen pomalu, neboť mu zvýšil výkon na dvojnásobek.

To znamená zhruba 600 koní. Stále s původním čtyřválcovým motorem o objemu dvou litrů. A v rámci takhle extrémního navýšení výkonu tu není ani zas tak moc úprav - „jen“ nové, podstatně větší turbodmychadlo od firmy Turbotechnics.

Motor dostal i novou řídicí elektroniku, stejně jako dvouspojková převodovka. Vnitřnosti převodovky ale jsou údajně bez úprav a skříň řadí stejně rychle a hladce jako před zvýšením výkonu.

„Jen“ 600 koní má kvůli životnosti

Máte-li obavy o životnost pohonného ústrojí s takhle extrémním litrovým výkonem, nejste sami. „Rozhodli jsme se zůstat na 600 koních, abychom dramaticky nesnížili životnost motoru,“ říká jeden ze synů staršího pána ve videu.

Majitel tímhle autem skutečně jezdí, nevytahuje ho jednou za čtrnáct dní na víkendovou projížďku. Takže pokud ho prodá do bazaru, bude to jeden z vozů, u nichž bude věta bazarníků o starším pánovi skutečně pravdivá.

Jenže to také bude vůz, který se podíval na závodní dráhu; ve videu se hovoří o výletu na čtvrtmílovou dráhu Santa Pod. A také to bude vůz, který nejednou zažil plný plyn, byť majitel říká, že s ním většinu času jezdí klidně.

Na druhou stranu, u tohoto staršího pána je velmi pravděpodobné, že se o svá auta patřičně stará – rozhodně se řadí k pravověrným petrolheadům. Takže i když není starý pán jako starý pán, že někdo s autem jezdil rychleji, hned neznamená, že je ve špatném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám