Hlavní obsah

Indická Tata investuje miliardy do továrny na baterie elektromobilů v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická společnost Tata, která je majitelem automobilky Jaguar Land Rover (JLR), investuje čtyři miliardy liber (zhruba 110 miliard Kč) do výstavby továrny na baterie pro elektromobily v Británii. Firma tak potvrdila dřívější informace médií. Podle serveru BBC se předpokládá, že britská vláda na továrnu poskytne subvence v hodnotě stovek milionů liber. Vláda ale zatím odmítla rozsah podpory upřesnit, informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vláda předpokládá, že nová továrna vytvoří až 4000 pracovních míst. Další tisíce pracovních příležitostí by navíc měly vzniknout v dodavatelském řetězci.

„Investice skupiny Tata do nové továrny na baterie v Británii je potvrzením síly našeho automobilového průmyslu,“ uvedl britský premiér Rishi Sunak. Tata při rozhodování o umístění továrny uvažovala také o Španělsku.

Nový závod bude patřit mezi největší továrny na baterie v Evropě. Baterie bude vyrábět pro firmu JLR i pro další automobilky. Někteří odborníci nový závod označují za nejvýznamnější investici v britském automobilovém průmyslu od příchodu japonské automobilky Nissan v 80. letech minulého století, píše BBC.

Servisy jsou připravené, překážkou je infrastruktura, říká Škoda o elektromobilitě

AutoMoto

Nová továrna pomůže britskému automobilovému průmyslu v přechodu od automobilů se spalovacím motorem k elektromobilům. Domácí výroba baterií mimo jiné usnadní splnění podmínek pro bezcelní vývoz elektromobilů z Británie do Evropské unie, uvedl Reuters.

Podle obchodní dohody sjednané v rámci odchodu Británie z Evropské unie má od příštího roku začít platit nové pravidlo, podle kterého 45 procent hodnoty elektromobilů musí pocházet z EU či Británie, aby se tyto elektromobily mohly do EU vyvážet bez cla. Baterie se na ceně elektromobilů obvykle podílejí více než polovinou.

Vláda schválila dohodu ke gigafactory

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám