Hlavní obsah

Ibiza dostala malý turbodiesel i sportovně laděné verze FR a Cupra

Novinky, Martin Žemlička

Seat rozšiřuje nabídku pro model Ibiza - přicházejí dvě sportovní verze Cupra a FR, později dorazí i Bocanegra. Nově také Seat nabízí maloobjemový turbodiesel 1,6 TDI se vstřikováním common-rail.

Článek

Nové modely FR, Cupra a Bocanegra tvoří vrchol modelové řady Seat Ibiza. Tomu odpovídá atraktivnější design karoserie a interiéru, nabídka výkonných motorů i bohatší úroveň základní výbavy (a pochopitelně i vyšší prodejní cena).

Trojice sportovních modelů SEAT Ibiza sdílí několik společných prvků. Všechny varianty jsou vybaveny motorem 1.4 TSI Twincharger s dvojitým přeplňováním turbodmychadlem a kompresorem, který nabízí výkon 110 kW (150 k) nebo 132 kW (180 k), dále sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG s pádly na volantu pro sekvenční řazení a elektronickým systémem XDS, který funguje obdobně jako samosvorný diferenciál (klasický mechanický „samosvor“ ale nahradit nedovede).

Velkým zklamáním je absence manuální převodovek – k malému sportovně laděnému autu je to skoro povinnost. Stejný nedostatek bude mít i připravovaná Fabia RS, jenž se podle neoficiálních informací představí na jaře 2010 na ženevském autosalonu.

Dvakrát přeplňovaná 1,4

Moderní čtyřválec 1.4 TSI Twincharger s dvojitým přeplňováním, turbodmychadlem a kompresorem nabízí ve třetí generaci modelu Ibiza FR stejný výkon 110 kW (150 k), jaký poskytoval motor 1.8T 20V v předchozí verzi. Ibiza FR se dodává v třídveřovém provedení SC nebo s praktickou pětidveřovou karoserií.

Pátá verze vozů SEAT Ibiza Cupra má motor 1.4 TSI vyladěn na výkon 132 kW (180 k). Dodává se výhradně v třídveřové verzi. O verzi Bocanegra si můžete přečíst zde. Cena vozu SEAT Ibiza FR startuje na 499 900 korun, Cupra začíná od 549 900 korun.

Další novinkou pro Ibizu je motor 1.6 TDI CR s výkonem 66 kW (90 k). Tento turbodiesel s technologií common rail nahrazuje starou jednotku 1.9 TDI stejného výkonu. Jde o začátek postupného přechodu vznětových motorů v řadě Ibiza na moderní systém common rail.

Jak verze FR a Cupra , tak i nový motor 1.6 TDI CR/66 kW (90 k) jsou již v Česku v prodeji. Model Bocanegra se začne v České republice prodávat v září 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám