Hlavní obsah

Hyundai na veletrhu CES jezdí bokem. Technologie je připravena pro výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrický koncept Mobion, vybavený unikátním systémem e-Corner, je schopný jezdit bokem a otočit se na místě. Jeho technologie by měly být připraveny pro velkovýrobu.

Hyundai představil na veletrhu CES automobil, který umí jezdit bokem.Video: AP

 
Článek

Společnost Hyundai, respektive její technologická divize Mobius, představila na Veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas čistě elektrický koncept Mobion, který se díky nové generaci systému e-Corner dokáže pohybovat naprosto unikátním způsobem. A návštěvníci se o tom mohli přesvědčit naživo.

Základem konceptu je elektromobil Hyundai Ioniq 5, který ovšem dostal upravené nárazníky (zřejmě pro větší rozsah pohybu kol) a nové světlomety, které by měly umožnit komunikaci s chodci a ostatními účastníky provozu. Okolní řidiče tak může upozornit například na chodce na přechodu, který nemusí být dostatečně dobře vidět.

Největší zajímavost se ale ukrývá v podbězích, kde je nová generace systému e-Corner. Ten byl poprvé představen již před několika měsíci a ohromil obrovskou svobodou pohybu, jakou vozu umožňuje. Koncept se díky němu může otáčet na místě, jezdit bokem či diagonálně.

Hyundai a Kia vyvíjejí sněhové řetězy integrované přímo do kola

AutoMoto

Klíčový prvek této technologie automobilka označuje jako „In-Wheel,“ kdy je každé kolo vybaveno technikou pro jízdu, brzdění, zatáčení a prvky zavěšení.

„Technologie In-Wheel spočívá v umístění čtyř malých motorů do každého kola na rozdíl od jednoho velkého hnacího motoru, který se běžně používá v elektromobilech,“ řekl viceprezident Lee Young-kook, vedoucí laboratoře pro elektrifikaci. „Tato konfigurace umožňuje každému kolu nezávisle generovat vlastní energii.“

Způsob, jakým se koncept pohybuje, přitom vyvolává údiv. Ještě působivější je ale skutečnost, že technologie už by měla být připravena k produkci. To ostatně uvedl i vedoucí oddělení pokročilého inženýrství ve společnosti Hyundai Mobis.

„Mobion představuje ztělesnění klíčových technologií společnosti Hyundai Mobis, které jsou připraveny k okamžité sériové výrobě,“ řekl viceprezident Lee Seung-Hwan, vedoucí oddělení pokročilého inženýrství společnosti Hyundai Mobis. „Společnost Mobis vždy usilovala o změnu paradigmatu mobility pomocí vozidel, a proto vytvořila Mobion, aby představila naše klíčové produkty a schopnosti.“

Hyundai a Kia přichází s fascinující náhradou homokinetického kloubu

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám