Hlavní obsah

Hyundai investuje 47 miliard do vývoje aut bez řidiče

Novinky, fra

Korejský gigant Hyundai investuje dvě miliardy dolarů, což je v přepočtu 47 miliard korun, do společného podniku s firmou Aptiv. Jejich cílem bude vývoj autonomních vozidel, připravených pro jízdu už v roce 2022.

Foto: Volkswagen

Bude budoucnost aut bez volantu? Zde koncept Volkswagen I. D. Vizzion

Článek

Automobilky před lety investovaly do vlastních vývojových týmů, které začaly připravovat autonomní systémy vozidel. Jenže tato cesta je velmi pomalá a všechny různé týmy nakonec pracují na tomtéž. Proto přišly některé značky se spojením, které by nasdílelo dosavadní zkušenosti a pokračovalo v rozšířeném týmu.

Příkladem je Ford a Volkswagen nebo Daimler a BMW. Mezi tím navíc mnoho z nich investovalo prostředky do různých startupů, které pracovaly v tomtéž oboru (společnosti Volkswagen a Ford investovaly třeba do firmy Argo AI).

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes (na snímku) a BMW budou spolupracovat na vývoji autonomního řízení.

Hyundai byl zatím na tuto práci sám, respektive se svojí sesterskou značkou Kia. Teď velkou investicí přidává dalšího do party – společnost Aptiv. A to je hodně velká posila. Společnost se dřív jmenovala Delphi Automotive a jde o jednoho z lídrů vývoje a výroby elektronických součástek do aut.

Vývojový tým Aptiv čítá 700 zaměstnanců, kteří pracují právě na tomto problému. Podle vyjádření firmy pak již dnes bylo nebo je provozováno sto vozidel se samočinným řízením, z nichž řada již dnes jezdí v Las Vegas v komerčním testovacím provozu.

Společný podnik, který má rovnocenné partnerství (obě skupiny vložily stejné peníze), má za cíl příští rok zahájit velké testování autonomních systémů ve vozidlech Hyundai a v roce 2022 představit univerzální platformu pro robotaxi, fleetové společnosti i sériově prodávané vozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám