Hlavní obsah

Hummer proslavila válka v Perském zálivu i Schwarzenegger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terénní vozidlo Hummer vzniklo díky americké armádě. První civilní verzi výrobce představil počátkem 90. let a legenda praví, že na tom měl nezanedbatelný podíl nynější kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Nyní bankrotující GM legendární značku prodal - zatím neznámému kupci za blíže nespecifikovanou cenu.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na jihu Afghánistánu

Článek

Celé to začalo v sedmdesátých letech, kdy asi málokdo tušil, že z původně vojenského vozidla se časem vyklube civilní verze, kterou budeme potkávat na silnicích. Předchůdce automobilů Hummer se poprvé objevil koncem 70. let, když firma AM General vyhrála tendr na dodávku mnohoúčelových kolových vozidel pro americkou armádu.

Původní označení vozidla bylo High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, či Humvee). Automobily se dostaly do širšího povědomí veřejnosti během první války v Zálivu, kde prokázaly velkou spolehlivost. Celkem bylo v Zálivu nasazeno 20 000 Humvee. Nyní tyto speciály využívají armády asi 50 zemí světa, včetně České. Problémem u těchto vozů je vysoká spotřeba, která s sebou nese krátký dojezd, což je při vojenských misích velký problém.

První civilní model pod názvem Hummer byl vyroben v roce 1992. Jedním z prvních majitelů byl filmový herec a současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který se údajně do velké míry zasloužil o to, že se civilní verze tohoto původně speciálního vojenského automobilu vyrábí.

GM adoptovala Hummer v roce 1999

Do rukou General Motors přešla značka Hummer v roce 1999. Vojenské Humvee stále vyrábí společnost AM General, která pro GM vyráběla některé další verze Hummeru.

Loni se po celém světě prodalo 37 523 Hummerů, z toho 2286 v Evropě. V roce 2007 to bylo 66 345. V ČR bylo v roce 2007 registrováno přes 230 vozidel značky Hummer.

V Česku existuje oficiální zastoupení Hummeru. Cena vozů této značky se na českém trhu pohybuje od 1 170 000 korun za Hummer H3. Ten pohání 5,3 litrový osmiválec a v nabídce je pětistupňový manuál nebo pouze čtyřstupňová automatická převodovka. Nevýhodou všech Hummerů je vysoká spotřeba, výhodou je nevšední vzhled a výtečné schopnosti v terénu.

FOTO: Hummer

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám