Hlavní obsah

Huawei údajně plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Některé modely by mohla představit už v letošním roce, uvedla v pátek s odvoláním na informované zdroje agentura Reuters.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně.

Článek

Zdroje tvrdí, že firma Huawei zahájila interní vývoj elektromobilů a že hodlá projekt oficiálně představit v letošním roce. Podle zdrojů už jedná se státní společností Changan Automobile a s dalšími automobilkami o využití jejich továren pro výrobu svých elektromobilů.

Mluvčí Huawei popřel, že firma plánuje navrhovat elektromobily a vyrábět vozidla pod vlastní značkou. „Huawei není výrobcem automobilů,“ uvedl. Dodal nicméně, že firma se chce prostřednictvím informačních a komunikačních technologií stát dodavatelem komponentů zaměřených na digitální vozy a umožnit tak výrobu lepších automobilů.

Čínské technologické společnosti věnují elektromobilům čím dál větší pozornost. Čína je největším trhem s elektromobily na světě a Peking používání ekologičtějších dopravních prostředků silně podporuje jako nástroj ke zlepšení stavu ovzduší.

Huawei se zaměří i na chov prasat a těžební průmysl. Kvůli sankcím

Mobil

Předpokládá se, že automobily s alternativním pohonem označované jako NEV (New Energy Vehicles) se do roku 2025 budou na celkovém prodeji aut v Číně podílet 20 procenty. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem. Spojené státy firmu Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale podnik dlouhodobě odmítá.

Loni v listopadu společnost Huawei kvůli americkým sankcím prodala divizi levných telefonů Honor. „Americké restrikce na dodávky polovodičů pro Huawei tuto firmu pozvolna dusí,“ uvedl analytik Dan Wang z výzkumné společnosti Gavekal Dragonomics. „Takže dává smysl, že firma se přesouvá do odvětví méně náročných na čipy, aby mohla pokračovat v činnosti,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám