Hlavní obsah

Honda zastaví prodej čistě spalovacích aut v Evropě

Novinky, Daniel Havlina

V roce 2022 hodlá japonská automobilka Honda zastavit prodej čistě benzinových a naftových vozidel na evropském trhu. Uvedl to senior viceprezident značky Ian Howells.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honda e

Článek

Jeden z nejvyšších mužů ve vedení automobilky Honda Ian Howells zprávu potvrdil britskému serveru Autocar s tím, že portfolio automobilky pro evropský trh budou od roku 2022 tvořit především hybridní, plug-in hybridní a elektrické vozy.

„Je to jednoznačné rozhodnutí. Pokud bude v budoucnu legislativa směřovat i k zákazu hybridů, také přistoupíme k jejich zrušení,“ uvedl Howells.

Šťáva pro elektromobily kdekoli, kdykoli. Toyota s Hondou testují mobilní dobíjecí stanici

AutoMoto

„Ve hře jsou i další alternativní paliva, která může Honda využívat. Není to jen elektřina, ale třeba i biomasa nebo vodík,“ doplnil viceprezident automobilky.

Honda podle jeho slov ovšem není přesvědčená, že je cesta pouhé elektrifikace ta jediná. Odrazuje ji od toho vysoký náklad na výrobu. „Ta auta jsou o třetinu až polovinu dražší než spalovací nebo hybridní vozy,“ řekl s tím, že chce na plně elektrické portfolio pozvolně přejít skrze hybridy.

První jízda v Hondě Jazz Crosstar: Chytrý hybrid v praktickém balení

AutoMoto

Howells na závěr jedním dechem dodal, že si je plně vědom případných omezení na poli hybridních vozidel.

„Nejsou naší prioritou, proto říkám, že je vidíme jako přechodný stupeň,“ dodal na závěr. Podle něj díky nim Honda získá dostatek času pro lepší aklimatizaci a vývoj. „Brzy budeme připraveni pokročit v nabídce osobní mobility s novými typy nosiče energie,“ uzavřel rozhovor.

Reklama

Související témata:

Související články

První jízda v Hondě e: Stylovka především

První elektrická Honda s jménem, které jednodušší už být nemůže – Honda e –, slibuje zábavu za volantem jako nádavek k roztomilosti. Na silnici se za ní otočí...

Výběr článků

Načítám