Hlavní obsah

Hodně dobrý zvuk se značkou B&O

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bang & Olufsen je firma známá svými špičkovými audiosoustavami a extrémně vytříbeným designem. Zákazníci Audi, kteří se rozhodli pro model A8 si mohou dopřát prvotřídní zvukovou aparaturu právě od této firmy. Jak jsme vyzkoušeli na vlastní uši, její technika je skutečně extrémní.

Článek

Když se rozhodnete pro Audi A8, musíte sáhnout ještě pro dalších více než 200 000 Kč. Za to však dostanete zvukový systém, který je vskutku výjimečný.

Po celém voze je rozmístěno celkem čtrnáct reproduktorů, které dohromady mají výkon vyšší než 1000 W (výrobce o skutečném výkonu decentně mlčí). Asi nejzajímavějšími jsou však ty přední. V přístrojové desce jsou umístěny tři reproduktory. Střední je standardní, ale dva krajní jsou výsuvné. Malé sloupky se vytáhnou ven a reproduktory umístěné na spodní straně pouští svůj zvuk do ozvučných odrazových desek. Díky tomu se zvuk neodráží od skla, sloupků a přístrojové desky, ale je přesně usměrňován k uším posádky v úhlu 180°.

Elektronika pracuje

Všechny reproduktory dokáží díky několika elektronickým systémům jako je ICE Power, ALC (Acoustic Lens Technology) či DSP (Digital Signal Procesing) usměrnit zvuk tak, jako byste si jej vychutnávali doma. Co na tom, že reproduktory jsou umístěny v akusticky nevhodných místech. Úpravou amplitudy máte pocit, jako byste seděli zpříma před zvukovou aparaturou.

Ve voze je tradiční možnost úpravy zvuku basů a výšek, ale nenajdeme zde nikde dnes obvyklé módy ekvalizéru classical, jazz, rock či pop. Zvuk je přirozený a čistý. To dokáže i díky speciálním reproduktorům. Výkonné reproduktory jsou v automobilech velmi často zdrojem nepříjemného drnčení výplní, když se pořádně "popustí uzda" hlasitosti.

Reproduktory značky jsou však zasazeny do hliníkových boxů, které jsou teprve  zasazeny do dveří. Tím se vibracím zcela zamezilo.

Tradičně výborný design

Také vizuální stránka je na špici. Leštěný hliník s odvrtávanými dírkami (zaujalo nás, že nahoře jsou dírky v linii a dolů se prohýbají do oblouku) má nahoře tradiční jednoduché logo značky.

Bang & Olufsen však nabízí i další výbavu k tomuto systému. Je to hands free sada, která pracuje se třemi reproduktory. Dva snímají skutečný hlas telefonujícího a filtrují veškeré ruchy. Třetí teprve snímá okolní hluk a míchá jej s hlasem, aby bylo v telefonu pořádně slyšet, že majitel jede v Audi A8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám