Hlavní obsah

Ford žádá o patent na režim pro autokino

Hodí se do autokina, ale připomíná zakázanou praktiku fanoušků automobilového tuningu. Takový režim pro stojící vozidlo si chce nechat patentovat Ford.

Foto: Profimedia.cz

Autokino (ilustrační foto)

Článek

Vypadá to jako tzv. karolínský dřep (orig. Carolina squat), ovšem místo nebezpečnosti v provozu slouží k pohodlnějšímu sledování filmu v autokině. Co to je? Nová funkce, kterou si chce nechat patentovat automobilka Ford.

Má usnadnit sledování filmů v autokinech zejména tím, že zadní náprava vozu „přidřepne“ a pasažéři tak budou více v záklonu a lépe uvidí na promítaný film. Tím dost výrazně připomíná již zmíněný „karolínský dřep“.

To je úprava aut, zejména SUV a pick-up trucků, která spočívá v tom, že záď auta jede nízko nad zemí, zatímco příď trčí nahoru. Netřeba asi dodávat, že to značně omezuje výhled řidiče z vozu, a že právě proto je jízda takovým autem zakázaná v několika amerických státech včetně Severní Karolíny, odkud se nápad rozšířil.

Kromě změny pozice vozu, která by patrně vyžadovala vzduchové odpružení přinejmenším na zadní nápravě - dost možná by stačila u amerických aut poměrně běžná autonivelace zadní nápravy - by funkce měla nabízet také možnost vypnout displeje ve voze, ale přitom nechat zapnuté rádio, navíc dlouhodobě.

Zvuk filmu se k divákům v autokinech většinou dostává právě rádiovým přenosem, což ale v dnešních autech vyžaduje zapnutý displej. Systém se navíc v rámci snahy o ochranu autobaterie může po pár minutách vypnout, čemuž by funkce předešla, stejně jako nechtěnému zapnutí vnějšího osvětlení.

V Česku moc autokin nemáme, v USA také byly v minulosti podstatně více oblíbené, než jsou dnes, ale stále jich tam je přes tři stovky. Tam se tedy může funkce hodit víc. Ford navíc navrhuje použití i při jiných podobných příležitostech, kdy lidé něco sledují z auta.

Že Ford žádá o patent, ovšem ještě neznamená, že se toho v autech skutečně dočkáme; automobilky si běžně patentují nápady, aby jim je nikdo neukradl, a až později se rozhodují, jestli se skutečně pustí do vývoje.

Kultura z auta aneb Covidová z nouze ctnost

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám