Hlavní obsah

Ford začne vyrábět v Číně vozy Volvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Americká automobilka Ford začne ve své čínské továrně na jihovýchodě země vyrábět vozy Volvo. Podle plánu by měla vyrobit ročně 10 000 modelů sedanu S40. Informoval o tom generální ředitel Fredrik Arp.

Článek

Vozy bude vyrábět společnost Changan Ford, která je společným podnikem mezi Fordem a místní společností Changan Automobile. Ford nyní jedná s místními dodavateli, aby splnil vládní podmínku, podle které musí určité procento součástek být vyrobeno v Číně.

Volvo zaostalo se svým vstupem na čínský trh za konkurenty. Firma Audi, která patří německé automobilce Volkswagen, vyrábí vozy v zemi již několik let. BMW zřídilo svoji továrnu v Číně v roce 2003 a DaimlerChrysler staví v Pekingu továrnu, která by měla vyrobit ročně 25.000 vozů Mercedes.

Čína je třetím největším automobilovým trhem světa. Loni prodej osobních vozů v zemi stoupl o 21 procent na téměř čtyři milióny. Tempo růstu tak oživilo z předloňských 15 procent. V roce 2003 se prodej aut v zemi téměř zdvojnásobil. Od roku 2003 tempo růstu prodeje zpomaluje, protože vláda se snaží ochladit přehřátou ekonomiku a zhoršila přístup k levným úvěrům na nákup aut. Analytici očekávají, že letos prodej vzroste o deset až 15 procent. Volvo prodalo v roce 2004 v Číně pouze 3000 vozů, na celém světě to bylo 456 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám