Hlavní obsah

Ford přestane vyrábět velký osmiválec pro Jaguar, Britové si však poradí sami

Zvonila mu hrana, ale ustál tlak a bude se nadále vyrábět. Jaguar Land Rover se rozhodl zachovat pětilitrový motor V8 s kompresorem, který doposud pro britskou automobilku vyráběl Ford. Dnes už vzácný agregát tak přežije.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Type R AWD

Článek

Mnozí pětilitrové „véčko“ s osmi válci a kompresorem považují za zastaralý motor, jakéhosi dinosaura v době, kdy jiní sází na přeplňování turbodmychadly. Chvíli to vypadalo i tak, že podobně přemýšlejí i inženýři v Jaguaru Land Rover, ale jejich zákazníci, kteří motor milují, je přesvědčili. Agregát zůstane.

Autonomní vozy značky Jaguar se učí řídit tak, aby vám nebylo zle

AutoMoto

V současné době motor stále vyrábí Ford ve své britské fabrice Bridgend, ale v tomto roce ji plánuje definitivně uzavřít. I proto byl legendární motor V8 v ohrožení. Spekulacím pak nepomohl ani samotný Jaguar Land Rover, který ve spojitosti se svojí budoucností mluvil jen o motorech se šesti válci. Na pořadu dne byla samozřejmě i elektrifikace.

Podle britského serveru Autocar je ale vše jinak. Pětilitrový motor V8 zůstane uchován v nabídce, jeho výroba se přesune do továrny ve Wolverhamptonu. S ním půjdou i stroje na jeho výrobu a část pracovníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám