Hlavní obsah

Ford obnovuje registraci slavného jména Thunderbird

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford podala žádost o zapsání ochranné známky na „Thunderbird” jako jméno motorového vozidla. Takový vůz už vyráběla, ovšem ochrana loni vypršela. Jaké má se jménem plány, zatím není jasné.

Foto: Ford

Ford Thunderbird z roku 1956 (Ilustrační foto)

Článek

Jméno Ford Thunderbird je jistě dobře známé všem fanouškům amerických aut - modrý ovál vyráběl vůz pod tímto názvem v jedenácti generacích od roku 1955 do roku 2005. Tehdy model skončil stejně, jako začal - jako dvoudveřový kabriolet. V průběhu let ovšem byl i dvoudveřovým kupé a chvilku i čtyřdveřovým sedanem.

Registrace jména Thunderbird u amerického patentového úřadu fordu vypršela v březnu loňského roku a z nějakého důvodu ji neobnovil. Učinil tak až před několika dny, 13. ledna 2021, jak ukazuje web patentového úřadu.

Zákaz aut se spalovacími motory v jediné zemi může mít globální dopad

AutoMoto

Ovšem jako novou ochrannou známku, a tu mu úřad zatím nepřiznal; schvalování nějakou dobu trvá. Žádost konkrétně zmiňuje, že Ford chce ochrannou známku pro použití tohoto jména na motorovém vozidle.

Jestli to znamená, že automobilka chystá znovuzrození modelu Thunderbird, můžeme pouze spekulovat. Ovšem, Bronco se také dočkalo oživení a když může Ford nazvat elektrické SUV Mustangem, proč by nemohl jméno Thunderbird dostat dvou- či čtyřdveřový elektromobil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám