Hlavní obsah

Firma Brembo vymyslela bundu pro motorkáře, která se při nehodě nafoukne

Novinky, Petr Kološ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý výrobce brzdových komponentů, společnost Brembo, přišla se zajímavým nápadem v oblasti motocyklové bezpečnosti – na konci roku začne prodávat bundu s integrovaným airbagem. Ceny by se měly pohybovat mezi 10 000 a 15 000 korunami. Podobné výrobky už na trhu existují, jde především o asijské výrobce.

Článek

Na projektu s Brembem spolupracovali odborníci z firem Helite (vývoj systému airbagu), Sabelt (oblast pasivní bezpečnosti), přispěli i inženýři z Univerzity ve Florencii a na designu pracovali módní návrháři italské značky Cionti.

Proč se do tohoto projektu Brembo dalo? Cítí obchodní příležitost. Airbag v bundě samozřejmě neudělá z motorkáře Nesmrtelnou tetu, protože pokud havaruje ve vysoké rychlosti, ani tato vychytávka jej nezachrání, nicméně podle italských statistik, jež cituje výrobce, se většina nehod motocyklů (více než 85 %) stane v obcích. Z toho je i méně zasvěceným jasné, že většinou jde o nehody v malých rychlostech.

Exaktní data mluví o tom, že celých 75 procent nehod se stane v rychlosti nižší než 50 km/h. A pokud se motorkář zraní, obvykle to odnese hrudník, záda, krk nebo hlava. A právě na tyto oblasti se vývojáři „vybuchující“ bundy soustředili.

K dostání ještě letos

Novinku jménem Brembo Life Jacket si můžete obléct na skútr i na motocykl. Ocení ji ti, kteří nemohou (nechce se jim) navlékat před jízdou klasické motocyklové oblečení s chrániči - jde zpravidla o kratší městské a příměstské jízdy.

Integrovaný vzduchový vak této bundy je v případě nehody nafouknut v čase 80 milisekund. Systém reaguje na okamžik, kdy se jezdec oddělí od svého stroje. Oba jsou spojeni lankem, které vede do speciálního zařízení, výrobce mluví o inerciální kabelové cívce, jež je spojena s bombičkou CO2.

Celý systém je vyladěný tak, aby poznal nehodu a nevybuchl ve chvílích, kde se jezdec jen zapomene od svého stroje odepnout. Bunda je vyrobená z nylonu a teflonové tkaniny, výrobce deklamuje nepromokavost i nízkou váhu – nejlehčí bunda z řady váží něco málo přes jeden kilogram, nejtěžší nepřesáhne 1,5 kilogramu.

Výrobce tvrdí, že na výrobek použil řadu nových patentů, na spoustu z nich mu ještě běží přihlašovací řízení. Výrobek by měl být k dostání na konci letošního roku (listopad 2010), v cenách od 390 euro (10 500 Kč) do 590 euro (15 500 Kč). Zájemci mohou volit ze tří pánských a dvou dámských střihů a šesti barevných variant.

Projekt Brembo Life Jacket vypadá velmi zajímavě, nicméně podobná bunda – dokonce v nižších cenách – se už v Česku dva roky prodává. Jde o výrobek tchajwanské společnosti Motoair. Možná vlivem slabého marketingu však tento artikl nevzbudil žádnou výraznější pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám