Hlavní obsah

Evropská komise podezírá výrobce automobilových baterií, že vytvořili kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) podezírá skupinu výrobců startovacích baterií pro automobily, obchodní organizaci Eurobat a jejího poskytovatele služeb Kellen, že porušovali antimonopolní zákony, protože uzavřeli kartel a pak se domlouvali na cenách baterií. Komise, která funguje zároveň jako unijní antimonopolní úřad, to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„Pět výrobců startovacích baterií vytvořilo, zveřejnilo a odsouhlasilo používání nových indexů při vyjednávání o cenách s výrobci automobilů (tzv. Eurobat Premium System),“ uvedla EK.

Oněmi pěti výrobci jsou firmy Banner, Clarios, Exide, Elettra a Rombat, které vyrábějí dvanáctivoltové olověné baterie. Ty se v současnosti používají ke startování většiny automobilů se spalovacím motorem. Baterie se používají pro základní záložní funkce v automobilech, jako jsou osvětlení a centrální zamykání.

Komise uvedla, že skupině zaslala prohlášení o námitkách. Uvádí v něm, že cílem kartelu, který podle ní fungoval v letech 2004 až 2017, bylo stanovit důležitý prvek konečné ceny baterií.

Za porušení antimonopolních pravidel EU hrozí firmám pokuty až do deseti procent jejich celosvětového obratu. Komise v předchozích letech potrestala v automobilovém průmyslu téměř desítku kartelů, mezi nimiž byli dodavatelé automobilových ložisek, autosedaček a brzdových systémů, připomněla agentura Reuters.

Northvolt díky umělé inteligenci zdvojnásobí počty testů při vývoji baterií do elektromobilů

AutoMoto

Česko nedávno ostrouhalo. Na Slovensku ale gigafactory na baterie postaví Číňané

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám