Hlavní obsah

Elektrický Mercedes třídy G se otočí na místě jako tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistě elektrická třída G nebude pod potvrzeným názvem EQG představena dříve než v roce 2024, ale inženýři Mercedesu již na prototypech ukazují funkci „G-Turn“. Umožňuje off-roadu točit se na místě, a proto provést otočku jako tank. Rivian také před několika lety předvedl takovou funkci, ale stále ji nenabízí ani na pick-upu R1T nebo SUV R1S.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQG ve formě předprodukčního konceptu

Článek

Sociální sítě obletělo video, na kterém se prototyp elektrické třídy G otočil doslova na místě. Po vzoru tanků na jedné straně otáčí koly opačně než na druhé.

Jak EQG ví, kterým směrem má provést otočku? Novinář Greg Kable, který vůz ve stadiu prototypu vyzkoušel, říká, že řidič volí, zda se manévr provede po nebo proti směru hodinových ručiček pomocí pádel pod volantem.

Nejedná se o jedinou zajímavou terénní technologii, kterou jsme od Mercedesu v poslední době viděli, protože nejnovější GLS udělalo velký rozruch svým skákavým odpružením. Funkce E-Active Body Control umožňuje luxusnímu SUV plné velikosti „vyskočit“ a dostat vozidlo z písku.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQG ve formě předprodukčního konceptu

Samozřejmě, že třída G zůstane jako elektromobil skutečným off-roadem a EQG si zachová podvozek s rámem. Dosud nespecifikovaná baterie a čtyři motory budou namontovány ve vozidle, jehož hmotnost se odhaduje na tři tuny.

Test Mercedesu G 500: Nesmyslně dokonalý, pozérsky účelný

AutoMoto

Zatímco byla zvažována jiná technická řešení, inženýři se nakonec rozhodli, že každý elektromotor bude pohánět jednotlivá kola, aby se maximalizovala trakce v terénu.

Vzhledem k tomu, že elektrické géčko bude těžší a mnohem méně aerodynamické než EQS SUV, velikost baterie bude pravděpodobně přinejmenším odpovídat 107,8kWh variantě.

Volitelná baterie s vysokou hustotou se silikonovou anodovou chemií již byla oficiálně oznámena, avšak bez podrobností. Další informace by měly být zveřejněny příští rok před očekávaným uvedením EQG v roce 2024.

Elektrická smršť Mercedesu. V Mnichově se ukazuje EQE, EQG či vrcholný Maybach

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám