Hlavní obsah

Elektrický Ford F-150 umí být obří powerbankou. Dům zvládne napájet tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická verze nejoblíbenějšího amerického pick-upu Ford F-150 Lightning s prodlouženým dojezdem má zajímavou funkci. Díky velké baterii dokáže vůz sám napájet celý dům, a to až tři dny.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning

Článek

Funkce, která vzbudila velkou vlnu ohlasů na sociálních sítích, se jmenuje Ford Intelligent Backup Power a k dispozici je pouze v modelu F-150 Lightning s prodlouženým dojezdem. Model už lze objednat a s dojezdem 480 kilometrů startuje na ceně v přepočtu přibližně 1,55 milionu korun.

Pozoruhodný patent Fordu může vyřešit letitý problém všech pick-upů

AutoMoto

Ford se kvůli možnosti napájet z vozidla celý dům spojil se společností Sunrun, která se specializuje na solární energii. Společně vyvinuly baterii s kapacitou 131 kWh, která umí přepnout do funkce powerbanky, jež umí podat výkon 9,6 kW. Průměrný dům v USA přitom spotřebuje 30 kWh za den, takže má F-150 dost energie na jeho napájení po tři dny.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning

Háček spočívá v tom, že aby mohl zákazník používat tuto funkci, musí mít dům se systémem Home Integration od zmíněné společnosti Sunrun, který umožní vozidlu ukládat a dodávat energii do domu různými způsoby. Mimo tuto funkci společnost Sunrun nabízí i sadu solárních panelů, pomocí kterých lze Ford F-150 Lightning nabíjet.

Ford Bronco představen v drsné verzi Raptor

AutoMoto

Automobilka slibuje, že postupně do vozidla přidá další podobné funkce, které zákazníkům pomohou šetřit energii a žít efektivněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Ford udělal ze starého pick-upu elektromobil

Automobilka Ford představila unikátní koncept, který v sobě spojuje tradici s inovacemi. Jedná se o vůz s názvem Eluminator, který tvoří karoserie pick-upu...

Výběr článků

Načítám