Hlavní obsah

Elektrické dragstery budou mít vlastní kategorii. Poprvé budou závodit příští rok

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká NHRA (National Hot Rod Association) vytvořila novou kategorii ve čtvrtmílových sprintech speciálně pro elektrická vozidla. Nově vzniklá kategorie má debutovat v příštím roce.

Foto: Ford

Ford Mustang Cobra Jet 1400, prototyp elektrického dragsteru

Článek

Elektrické dragstery budou mít vlastní kategorii při čtvrtmílových sprintech ve všech sedmi divizích seriálu závodů NHRA Summit Racing Series. Asociace to oznámila v tiskové zprávě. NHRA uvádí, že rozhodnutí padlo po dlouhé sérii schůzek a vyjednávání za poslední čtyři roky.

Elektrický Aston Martin je silnější než dvanáctiválcová předloha

AutoMoto

Podle oficiálního prohlášení viceprezidenta NHRA Neda Walissera hodlá Asociace poskytnout výrobcům automobilů novou platformu, kde by mohli předvádět své technologie na poli elektrického pohonu. Oficiální pravidla pro závody však zatím nebyla dokončena.

Foto: Chevrolet

Chevrolet eCOPO Camaro, prototyp elektrického dragsteru

V USA se spekuluje o tom, jak by vypadalo elektrické vozidlo na drag racing. Podle některých zpráv by mohl elektromotor nahradit spalovací ústrojí v současných závodních modelech. Takové stroje jsme v minulosti už viděli, třebaže jen v podobě konceptů Chevrolet eCOPO Camaro nebo Ford Mustang Cobra Jet 1400.

Foto: Ford

Ford Mustang Cobra Jet 1400, prototyp elektrického dragsteru

Jiní oponují s tím, že automobilky přijdou se speciálními modely nebo upraví své elektromobily. Velké téma je také potencionální účast populární automobilky Tesla. Ta však údajně o podobnou propagaci zájem nemá.

Elektrická auta nicméně jezdí sprinty už dlouho, mnohem déle, než existují moderní silniční elektromobily. A i tesly před několika lety prosluly tím, že v krátkém sprintu dokázaly porazit téměř jakékoliv jiné silniční auto. Dosud nicméně na nejvyšší úrovni v USA neměla elektrická auta vlastní kategorii.

Ferrari se vrátí do vrcholné třídy Le Mans

AutoMoto

NHRA se svým krokem připojila k dalším závodním organizacím, které hodlají být zelenější. Mezi další patří formule 1, série závodů Le Mans a od roku 2023 i slavná organizace IndyCar. V USA nedávno vyvolalo velkou vlnu kritiky i prohlášení legendární závodní série NASCAR, jejíž vedení údajně uvažuje o zapojení hybridních modelů.

Reklama

Související témata:
Dragster

Související články

Výběr článků

Načítám