Hlavní obsah

Dodge Charger v barvách americké policie

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/NEW YORK

Automobilka Dodge, která náleží do koncernu DaimlerChrysler, představila na mezinárodním autosalónu v New Yorku novinku pro americkou policii. Před třemi lety uvedený policejní kombík Dodge Magnum letos doplnil modle Charger. Americká policie tak dostala do rukou zbraň disponující výkonem 340 koní.

Článek

"Dodge má ve vozech pro policie velkou tradici a je pyšný nabídnout vozidlo s moderní tváří a nejnovějšími technologiemi," řekl viceprezident pro marketing automobilky Dodge Darryl Jackson. Charger bude pro policejní službu vybaven mimo jiné osmiválcovým motorem HEMI o objemu 5,7 litru s výkonem 340 koní při 5000 otáčkách za minutu.

Agregát je vybaven systémem MDS (Multi-displacement System), který umožňuje chod motoru na čtyři válce, čímž dochází k úspoře paliva o 20 procent. S touto pohonnou jednotkou vystřelí Charger z nuly na stovku za 6 vteřin. Dalším možným agregátem je šestiválec o objemu 3,5 litru s výkonem 250 koní při 6400 otáčkách za minutu.

Výkon obou motorů přenáší na zadní nápravu automatická pětistupňová převodovka. O bezpečné ovládání vozu za všech situacích se starají elektronické systémy ESP pro kontrolu stability s brzdovým asistentem, pro kontrolu trakce a samozřejmě ABS.

Dodge Charger a Magnum se začnou vyrábět na sklonku letošního roku v Bramptonu v kanadském Ontariu. Modely 2006 budou všem policejním složkám ve Spojených státech k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí.

V šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století se vozy všech značek Chrysleru těšily více než 50 procentnímu zastoupení v policejních službách. Policisté mohli využívat například Dodge Monaco, Dodge Royal Monaco, Dodge Coronet, Dodge Diplomat, Dodge Dart, Dodge St. Regis, Plymouth Fury, Plymouth Gran Fury, Plymouth Volare a Chrysler Newport.

Před třemi lety na tuto tradici Dodge navázal po 12leté pauze modelem Intrepid. Vůz s předním náhonem získal čtyři procenta trhu celkovým počtem přibližně 70 tisíc kusů. Intrepid se přestal v roce 2003 vyrábět.

Související témata:

Výběr článků

Načítám