Hlavní obsah

Do Pardubic by mohl zamířit další japonský investor, firma Kayaba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Do pardubické průmyslové zóny by mohl po firmách Matsushita a Toyoda zamířit další japonský investor, společnost Kayaba Industry. Firma se v minulých dnech na Pardubice obrátila se žádostí o rezervaci šesti hektarů pozemků.

Foto: Jan Kaše

Plzeňský dětský sbor a Noc na Karlštejně

Článek

Vyrábět by zde měla tlumiče pro automobilový průmysl a její předpokládané investice jsou 15 až 20 milionů eur (475 až 633 milionů korun), informoval náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

Výstavba výrobní haly by mohla podle předpokladů investora začít již letos v říjnu, výroba by měla odstartovat v lednu 2005. V první fázi firma zamýšlí pouze montáž, a to asi se stovkou lidí. Výrobky z nového pardubického závodu firmy Kayaba Industry by měly směřovat zejména do automobilky Toyota-PSA, která vzniká v Kolíně.

Ve druhé fázi by měla Kayaba v místě své investice postavit i lakovnu a zinkovnu a zaměstnat dalších až 200 lidí. Nový závod by měl ročně vyprodukovat asi 1,5 milionu tlumičů pro přibližně 60.000 automobilů. "Tento investor předpokládá osm až deset kamionů denně a v převážné většině směr Kolín," uvedl náměstek.

Pardubice jsou podle informací Koláčka jediným městem, kde si Kayaba pozemky rezervuje. "Což dokumentuje vážný zájem investovat právě v Pardubicích," míní.

Zastupitelé žádost společnosti Kayaba Industry vyslyšeli a pozemky dnešním rozhodnutím rezervovali do 11. května. Předběžná cena za pozemek v zóně Staré Čívice je 450 až 500 korun za metr čtvereční.

Pokud se Kayaba pro investici v Pardubicích skutečně rozhodne, bude již třetím japonským subjektem, který tak učinil. V místní průmyslové zóně již svůj závod na výrobu autorádií a mobilních telefonů Panasonic postavila a loni v březnu otevřela Matsushita Communication Industrial Czech.

Toyoda Machine Works by svůj závod na řadicí systémy a volanty mohla začít stavět již letos v květnu. Výrobky z Pardubic by Toyoda měla dodávat rovněž kolínské automobilce.

Reklama

Související témata:

Související články

Technologie Audi A8 pod lupou

Nový model Audi A8 je v mnoha ohledech skutečně výjimečným vozem, avšak jeho snad nejcharakterističtějším prvkem je unikátní prostorový rám (ASF) Audi Space...

Diesel v kupé BMW

To u BMW ještě nebylo: diesel jako "srdce" vozu kupé! Co by bylo ještě před nedávnem nemyslitelné, se stává v kupé BMW řady 3 skutečností.

Výběr článků

Načítám